Afbeelding
Vincent Jannink

Nieuwe kans wooncollectief Vredehorst

22 december 2019 om 11:45 Wonen

EDE Wooncollectief Vredehorst krijgt een nieuwe kans. Enkele maanden geleden besloot het collectief te stoppen met de plannen om een baanbouwplan te realiseren op het voormalige
winkelcentrum de Lindenhorst. Nu zijn er plannen om tussen de 20 en 30 woningen te realiseren aan de Goudenstein.

Jan de Boer

Door de sloop van basisschool De Rots komt er een locatie aan de Goudenstein in Ede vrij die ontwikkeld kan worden. Voor deze locatie zijn er verschillende initiatieven, waaronder een gemeentelijk initiatief om tijdelijk woningen te realiseren voor spoedzoekers. Daarnaast ligt er een initiatief van Vredehorst, een wooncollectief uit Veldhuizen dat op zoek is naar een (nieuwe) locatie. Er ligt een voorstel voor de realisatie van tussen de 20 en 30 woningen waarvan 35% sociale huur, 35% goedkope koop (prijsindicatie: maximaal € 185.000 (€ 200.000 bij extra duurzaam) en 30% vrije sector koopwoningen (prijsindicatie: € 185.000,-- dan wel € 200.000,-).

Het initiatief van wooncollectief Vredehorst sluit aan bij het Edese bestuursakkoord waarin ruimte wordt gegeven voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). ,,Tevens wordt in het bestuursakkoord aangegeven dat een integrale wijkaanpak belangrijk is. De Goudenstein locatie is aangewezen als potentiële locatie voor tijdelijke sociale huurwoningen."

Op een de informatieavond eind november 2019 gaven omwonenden aan hier niet positief tegenover de bouw ban tijdelijke huurwoningen te staan. Zij zien liever permanente woningen al dan niet in de sociale categorie. De gepresenteerde plannen van Vredehorst sluiten daar volgens de gemeente Ede goed op aan. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten niet over te gaan tot de ontwikkeling van tijdelijke woningen op de locatie Goudenstein 1 in Ede, maar met de bewonersorganisatie en het CPO Vredehorst het concept verder uit te werken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie