Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Milieucentraal

Bijna half miljoen voor energiebesparing van woningen in gemeente Ede

19 februari 2021 om 06:23 Wonen

EDE In 2021 kunnen 6.350 huishoudens in Ede een vergoeding krijgen voor energiebesparende maatregelen. Gemeente Ede heeft hiervoor ruim 445.000 euro Rijkssubsidie gekregen uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) en legt zelf 50.000 euro in. Woningeigenaren en huurders kunnen van dit geld een energiescan of energiecoach aanvragen en energiebesparende producten kopen bij lokale ondernemers.

Wethouder Geert Ritsema (duurzaamheid): ,,Fantastisch nieuws dat we met deze subsidie veel mensen in Ede kunnen helpen met tips en praktische oplossingen om te verduurzamen. Investeren in verduurzaming is investeren in je huis én in een lagere energierekening. Uiteindelijk zie je dat dus ook terug in je portemonnee. Bovendien: wat we niet verbruiken aan energie, hoeven we ook niet op te wekken. De regeling was er al voor woningeigenaren en ik ben blij dat we nu ook huurders kunnen helpen.”

ENERGIESCAN 250 Woningeigenaren die hun woning van voor 1990 duurzamer willen maken, kunnen dit jaar een gratis energiescan aanvragen via www.ede-natuurlijk.nl/hulp-nodig. Een onafhankelijke adviseur bekijkt de woning in een uurtje van onder tot boven. Daarna volgt er een advies op maat. Woningeigenaren maken zelf de keuze of en met welke aanpassingen ze aan de slag gaan.

ENERGIEBOX 600 huurders kunnen zich vanaf mei aanmelden voor de Energiebox. Een gratis Energiebox met persoonlijk besparingsadvies helpt huurders op weg om hun energierekening betaalbaar te houden. Deelnemers ontvangen een doos met energiebesparende producten waarmee ze gemiddeld 113 euro per jaar op hun energierekening besparen. Een energiecoach geeft uitleg over energiebesparing en het gebruik van de producten. De energiecoach zet alle tips in een adviesrapport afgestemd op de situatie van de bewoner(s). De tips kunnen bewoners zonder hoge kosten zélf uitvoeren. Woningcorporatie Woonstede ondersteunt dit duurzame initiatief en gaat haar huurders stimuleren om een Energiebox aan te vragen. Ook huurders die niet via Woonstede huren kunnen zich aanmelden voor de Energiebox.  

ENERGIECOACHES ,,De perfecte energiecoach is communicatief sterk en heeft interesse in duurzaamheid en energie”, aldus Ritsema. ,,Het WerkgevserServicePunt (WSP) heeft samen met Werkkracht Ede een aantal geschikte Edese kandidaten gevonden die staan te trappelen om te beginnen. Stichting Energiebox schoolt deze Edenaren uit de bijstand de komende maanden om tot energiecoach en biedt hen vervolgens een dienstverband aan. Daarmee gaan zij uit de bijstand en nemen weer deel aan het arbeidsproces.”

ENERGIEVOUCHERS Vanaf mei kunnen inwoners een energievoucher ter waarde van 50 euro  inwisselen voor energiebesparende producten bij Edese ondernemers. Het gaat om producten zoals radiatorfolie, buisisolatie, tochtwering, deurdrangers, Ledlampen, verwarmingspompschakelaar en regelbare thermostaatkranen. In totaal mogen 2500 woningeigenaren en 3000 huurders de energievoucher aanvragen.

Vorig jaar gingen de energievouchers als warme broodjes over de toonbank: na 4 weken waren de beschikbare 1500 vouchers vergeven. Vanwege de strenge lockdown heeft nog niet iedereen de energievoucher van 2020 kunnen verzilveren. Daarom hebben we de bestedingstermijn van de energievouchers verlengd. Zodra alle deelnemende winkels weer open zijn, ontvangen deelnemers een bericht over de verlenging van de bestedingstermijn.

De Energiebox en nieuwe energievouchers kunnen naar verwachting in mei aangevraagd worden via www.ede-natuurlijk.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie