Afbeelding
Raten-Kauf/Pixabay

Woonlasten voor huiseigenaren in Ede stijgen ruim 11 euro

26 februari 2021 om 09:48 Wonen

EDE In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Dat is ook in de gemeente Ede het geval. Huiseigenaren in meerpersoonshuishoudens betalen in Ede dit jaar 1,7 procent meer aan heffingen, ruim 11 euro. Daarmee is de stijging wel een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van bijna 5 procent stijging ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Vooral de onroerende zaakbelasting (ozb) lijkt ‘schuldig’ aan de stijging: eigenwoningbezitters betalen gemiddeld gezien dit jaar 17 euro meer dan in 2020. Ook verhogen veel gemeenten de kosten voor het ophalen van het vuil. VEH heeft de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om zo te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens.

WOONLASTEN Huiseigenaren in Ede zijn in totaal 692,16 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 680,79 euro. De ozb is ook in Ede de hardste stijger. Huiseigenaren betalen in 2021 301,36 euro waar dat in 2020 nog 294,51 euro was. De afvalheffing stijgt van 231,60 in 2020 naar 236,12 euro en de rioolheffing blijft gelijk (154,68 euro).

Volgens Vereniging Eigen Huis is de tariefstijging een gevolg van de stijgende (Wmo-)zorgkosten die gemeenten maken. ,,Steeds meer gemeenten komen door de hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen”, schrijft de organisatie in een persbericht.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je voor iedere gemeente het bedrag dat een meerpersoonshuishouden dit jaar moet betalen aan woonlasten. In het pop-upvenster vind je dit bedrag uitgesplitst naar de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Daarnaast is de procentuele ontwikkeling ten opzichte van 2020 berekend.

Dit zijn de verschillende gemeentelijke woonlasten:
Woonlasten > Onder de gemeentelijke woonlasten verstaan we hier de ozb voor de eigenaar van een woning (met een voor de betreffende gemeente geldende gemiddelde WOZ-waarde), plus de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Alle gemeenten heffen ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Ozb > Onroerende zaakbelasting is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. De ozb is gebaseerd op de WOZ-waarde. Voor deze analyse is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de desbetreffende gemeente genomen. Huurders betalen geen ozb voor hun woning.
Rioolheffing > Rioolheffing is een belasting die geheven wordt door een gemeente voor het gebruik van de riolering.
Afvalstoffenheffing > De afvalstoffenheffing is de belasting die betaald moet worden voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie