Afbeelding
Pixabay

Edenaren krijgen voorrang bij nieuwe koopwoningen

9 juli 2021 om 13:00 Wonen

EDE Edenaren krijgen voorrang wanneer nieuwe woningen te koop worden aangeboden. De gemeenteraad heeft een motie van GemeenteBelangen en zeven andere partijen unaniem aangenomen. In de motie wordt het college verzocht voorrang te geven aan projectontwikkelaars die hiermee akkoord gaan. De woningen worden als eerste aan de inwoners van Ede aangeboden, voor de periode voor drie weken.

De voorkeursroute bij de toekenning van een nieuwbouwwoning vinden de initiatiefnemers van belang omdat veel jongeren in de gemeente Ede noodgedwongen nog steeds bij hun ouders wonen en de doorstroom moet worden bevorderd. Gezinnen kunnen dan doorstromen naar een grotere woning en ouderen naar huisvesting voor senioren, zodat er ook ruimte komt voor starters op de woningmarkt. Vastgesteld is dat jongeren de gemeente Ede hebben verlaten om elders woonruimte te zoeken. Zij hebben de wens om terug te keren naar een woning in Ede.

De huidige woningmarkt is volgens de initiatiefnemers dusdanig overspannen dat als er sprake is van nieuwbouw van woningen dit ook in groten getale gegund zal worden aan potentiële inwoners van de gemeente Ede. ,,Het heeft de voorkeur om te bouwen voor eigen inwoners en potentiële inwoners die vanuit hun jeugd een binding hadden met de gemeente Ede.” 

In een andere motie van GemeenteBelangen en ditmaal zes andere partijen worden de kopers van een nieuwbouwwoning verplicht zelf de woning te gaan bewonen. Familieleden in de eerste lijn zijn uitgezonderd van de zelfbewoningplicht zodat ouders die een woning kopen voor hun kinderen er zelf niet in gaan wonen, dit kunnen blijven doen. Op deze manier wordt een anti-speculatiebeding ingevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie