Afbeelding
Pixabay

Door verdwijnen supermarkt staat woningbouw Wekerom op de tocht

Wonen

WEKEROM De voorgenomen bouw van een supermarkt en 32 appartementen aan de Edeseweg 103 in Wekerom staat op de tocht. De locatie staat bekend als het Siloterrein omdat hier de veevoederfabriek, coöperatie De Valk, was gevestigd. 

Volgens plan zou de bestaande en nabijgelegen supermarkt van COOP naar de nieuwe locatie worden verplaatst. Maar na een fusie van PLUS en COOP moeten er twaalf supermarkten aan een concurrent worden verkocht, onder meer die in Wekerom. Daarmee zou de supermarkt van COOP, een belangrijke voorziening voor het dorp, verdwijnen. Tevens komt dan de bouw van de appartementen op de tocht.

Het raadslid Stef van der Klok (VVD) heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingestemd met de fusie. Beide supermarkten gaan verder onder de naam Plus en hebben 550 winkels in Nederland. Na Albert Heijn en Jumbo is het daarmee de derde servicesupermarkt. De ACM heeft er wel de voorwaarde aan verbonden dat er winkels moeten worden afgestoten aan een concurrent. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk twaalf winkels moeten worden afgestoten.

De ACM hecht eraan dat er voldoende concurrentie is en inwoners van Wekerom in hun eigen woonomgeving keuzemogelijkheden hebben. De gemeenteraad heeft december vorig jaar het bestemmingsplan Edeseweg 103 gewijzigd waardoor de weg vrij kwam voor de bouw van een supermarkt en de appartementen. ,,Wij maken ons zorgen over de herontwikkeling van het Siloterrein, nu de supermarkt van COOP dient te verdwijnen”, aldus het raadslid. Hij vraagt het college of er nu een ´bom´ ligt onder deze herontwikkeling ,,als zich geen concurrent aanbiedt om de plek in te nemen waar de COOP zich zou vestigen. Immers, de betrokken projectontwikkelaar is in de financiële haalbaarheid van zijn plan wel uitgegaan van een huuropbrengst van de te verhuren winkeloppervlakte.”

advertentie