Groene stroom uit Nederland
Groene stroom uit Nederland pricewise

Gelderlanders kiezen steeds vaker voor groene stroom uit Nederland

14 september 2017 om 17:54 Zakelijk

In mei dit jaar sloten dertien Gelderlandse gemeenten een energiecontract met 100% groene energie uit Nederland af voor alle gemeentelijke gebouwen. Dit contracten gaan in 2018 in en zijn een stap in de richting van een energieneutrale samenleving. Ook de huishoudens in Gelderland zijn goed bezig, er werden maar liefst drie keer zoveel energiecontracten met groene stroom uit Nederland afgesloten.

- door onze partner -

GvO's en groene stroom uit Nederland
Veel groene stroom op de Nederlandse markt komt uit het buitenland. Er is in Europa een enorme handel in groene stroom. Nederlandse energiebedrijven kopen Garantie van Oorsprong-certificaten (GvO's) in vanuit het buitenland. Een GvO's staat voor 1000 kWh, is een jaar geldig en mag één keer worden gebruikt. Op deze manier wordt in Nederland groene stroom ingekocht en aangeboden die ergens anders in Europa is opgewekt. Deze groene energie is dus eigenlijk alleen op papier groen. Groene stroom uit Nederland is stroom die 100% in ons land is opgewekt, uit Nederlandse wind, zon of biomassa. Huishoudens kunnen bij het energie vergelijken tegenwoordig ook kiezen voor groene stroom uit Nederland. Dit wordt ook wel oranje stroom genoemd. Kies je hiervoor, dan draag je bij aan de verduurzaming van Nederland.

Meer groene stroom uit Nederland
Het aantal huishoudens in Gelderland dat kiest voor groene stroom uit Nederland, is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 koos slechts 8% bij het afsluiten van een nieuw contract voor oranje stroom. In 2016 koos al 18% voor groene stroom uit Nederland en inmiddels doet zelfs 24% dat. Het aantal huishoudens dat kiest voor een oranje energiecontract is in de afgelopen twee jaar dus verdriedubbeld. 

Aanbod oranje stroom stijgt
Het aanbod van groene energie uit Nederland wordt ook steeds groter. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2016 uit alle duurzame energiebronnen meer energie werd gehaald. Vergeleken met het jaar daarvoor werd er ruim 14% meer groene energie opgewekt in ons land. En ten opzichte van 2014 is de energieproductie in Nederland zelfs met 28% gestegen. Zo werd er 20% meer energie opgewekt door windmolens op het land, en steeg de energieproductie van windmolens op zee zelfs met 210%. 

Ede geheel energieneutraal in 2050

Het wordt steeds goedkoper om Nederlandse groene stroom op te wekken. Dit komt onder andere door subsidies vanuit de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), waardoor het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om te investeren in duurzame projecten. Ook zijn er vanuit gemeentes steeds meer duurzame initiatieven. Zo is de gemeente Ede flink aan het investeren in duurzaam, met als doel in 2050 geheel energieneutraal te zijn. De gemeente wil tegen die tijd net zoveel energie opwekken als verbruiken. Bewoners die willen investeren in energiebesparende maatregelen kunnen via de gemeente ook een duurzaamheidslening aanvragen, en voor advies kunnen zij terecht bij het Energieloket. 
 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie