Marlous Witteveen - Weggeman in gesprek met jonge ouders.
Marlous Witteveen - Weggeman in gesprek met jonge ouders. Ted Walker
Advertorial

Opvoedkunst ondersteunt bij opvoeden

16 september 2020 om 13:40 Zakelijk

EDE Als je een nieuwe wasmachine koopt, dan zit daar een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij. Druk op de juiste knopjes en er gebeurt altijd hetzelfde. Als je piloot op een groot passagiersvliegtuig wilt worden, dan moet je daar eerst voor studeren en examens voor afleggen. Maar voor een belangrijke en moeilijke taak als opvoeder van een of meerdere kinderen bestaat geen opleiding of proeve van bekwaamheid. Laat staan dat zij ter wereld komen voorzien van een gebruiksaanwijzing.

Ted Walker

,,En dat terwijl er juist heel veel komt kijken bij het ouderschap’’, zegt Marlous Witteveen - Weggeman. Zij richtte onlangs haar eigen bedrijf ‘Opvoedkunst’ op. ,,Dat deed ik na ruim 25 jaar ervaring in het onderwijs’’, zo vertelt Witteveen. ,,Ik heb in die jaren natuurlijk heel veel verschillende gezinnen voorbij zien komen en vele gesprekken gevoerd waarin ik advies gaf over opvoeden. Steeds vaker stelden mensen om mij heen ook vragen met betrekking tot de opvoeding. Het werd mij daardoor duidelijk dat hier mijn passie ligt. Ik word er blij van als ik ondersteuning kan geven waardoor de sfeer in huis bij mensen verbeterd en gezinsleden beter in hun vel en tot hun recht komen. Daarom heb ik mij omgeschoold tot gezins- en opvoedcoach.’’

OPLOSSINGSGERICHT Witteveen begeleidt gezinnen vanuit een oplossingsgerichte houding. De gezins- en opvoedcoach kan onder andere helpen bij het verbeteren van de sfeer in huis, het zonder problemen laten slapen van een kind, het gezellig zonder stress aan tafel eten met elkaar en de wens dat een kind beter luistert. ,,Meestal bereiken we de doelen die we met elkaar formuleren binnen vijf sessies van ieder een uur’’, zegt Witteveen. 

,,In de eerste sessie formuleren we de veranderwens en bedenken we daar een aanpak bij. Daar gaan de ouders vervolgens twee weken mee aan de slag. Meestal ervaren ouders dan al een verschil. De vier sessies die volgen gebruiken we om verder in te zoomen en zo nodig bij te schaven. Een maand na het laatste gesprek plannen we nog een contactmoment in om te kijken of alles nog naar wens verloopt of dat we nog een extra sessie willen inplannen om de puntjes op de i te zetten.. Meestal is dit niet nodig en ervaren de ouders een positieve wending die zijn uitwerking heeft op het hele gezin.’’

MEER POSITIVITEIT ‘Als je blijft doen wat je doet zal hetzelfde er uit blijven komen’. ,,Dat is een feit’’, zegt de coach. ,,Schaam je niet en vraag om hulp. Er is nu eenmaal geen handleiding voor opvoeden. Ik help ouders, en daarmee het hele gezin, met liefde om de juiste stappen te zetten voor meer positiviteit in het gezin en een beter fundament voor het kind’’, aldus Marlous Witteveen - Weggeman.

Meer informatie opvoedkunst.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie