Afbeelding
Maurice Jager
Recht om de hoek

De legitieme portie

23 februari 2021 om 12:17 Zakelijk

EDE Als een ouder komt te overlijden en het kind is niet in het testament tot erfgenaam benoemd, kan het onterfde kind een beroep doen op het kindsdeel, ofwel de legitieme portie. Daarmee wordt het kind geen erfgenaam, maar krijgt het mogelijk wel een geldbedrag uit de nalatenschap. Een onterfd kind kan geen aanspraak maken op goederen uit de nalatenschap.

TERMIJNEN Het onterfde kind moet om vaststelling en betaling van de legitieme portie vragen. Een belanghebbende, bijvoorbeeld een erfgenaam, kan een termijn geven waarbinnen het kind een keuze moet maken. Als er geen termijn is gesteld, eindigt de mogelijkheid om te vragen om de legitieme portie vijf jaar na overlijden.

De wet bepaalt dat de legitieme portie pas zes maanden na het overlijden opeisbaar is. Deze termijn kan in het testament worden verlengd. Zolang de legitieme portie niet opeisbaar is, hoeven de erfgenamen het bedrag niet uit te keren.

BEREKENING Als een kind een beroep heeft gedaan op de legitieme portie, moet deze worden berekend. De legitieme portie bestaat grofweg uit de helft van het wettelijk erfdeel. Dit betekent dat er bij de berekening wordt gekeken naar het deel van de nalatenschap dat het kind had verkregen als er geen testament was opgemaakt. Dit deel wordt vervolgens gehalveerd.

De berekening kan ingewikkeld zijn. De wet bepaalt namelijk dat sommige kosten en giften in mindering moeten worden gebracht op de waarde van de nalatenschap. Daarbij moet soms tot wel vijf jaar terug in de tijd worden gekeken. Daarnaast zijn alle giften, zoals schenkingen aan het onterfde kind, relevant voor de berekening van de legitieme portie. De erfgenamen zijn wettelijk verplicht om alle gegevens te verstrekken die nodig zijn voor het berekenen van de legitieme portie.

AANVULLENDE PORTIE Niet alleen onterfde kinderen kunnen een beroep doen op hun legitieme portie. Ook kinderen die wél in het testament staan, maar minder uit de nalatenschap ontvangen dat hun legitieme portie, kunnen hier aanvullend een beroep op doen. Hetgeen zij uit de nalatenschap ontvangen of kunnen ontvangen, komt dan in mindering op de legitieme portie. Het is daarom niet altijd verstandig om dit beroep zonder voorafgaand juridisch advies te doen.

SAMENGEVAT Een onterfd kind of een kind dat op basis van het testament minder ontvangt dan grofweg de helft van het wettelijk erfdeel, kan aanspraak maken op een legitieme portie. Het kind moet hier binnen vijf jaar na het overlijden een expliciet beroep op doen. Voor de berekening van de legitieme portie zijn onder meer de schenkingen aan het kind relevant.

Het is raadzaam juridisch advies in te winnen voordat een beroep op de legitieme portie wordt gedaan. Een advocaat kan daarnaast de legitieme portie berekenen.

mr. Dynthe Cats

Deze rubriek wordt u aangeboden door Van Veen Advocaten, Keesomstraat 7 in Ede, tel. 0318-687878, www.vanveen.com. Beluister de VVA podcast over dit onderwerp via de gebruikelijke apps en vanveen.com/podcast

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie