Afbeelding
Pixabay

Aantal hoveniers in gemeente Ede sterk gegroeid

7 april 2021 om 11:00 Zakelijk

EDE Het aantal hoveniers is in de gemeente Ede in vijf jaar tijd met ruim een derde toegenomen. Waren er in 2016 nog 106 groenvoorzieningsbedrijven in onze gemeente, dat is gestegen naar 146 nu. Een toename van 38 procent. Ede behoort daarmee tot de gemeenten met de meeste groenbedrijven.

Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar hun tuin aangepakt. Naast dat ze zelf de handen uit de mouwen steken, schakelen steeds meer mensen een hovenier in. Het aantal groenvoorzieningsbedrijven, waar hoveniers onder vallen, is daardoor sinds 2016 met ongeveer een derde toegenomen. Begin dit jaar telde Nederland ruim dertienduizend van dit soort bedrijven, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

In alle provincies groeide het aantal hoveniersbedrijven. In Groningen steeg dit aantal met ruim veertig procent het hardst, gevolgd door Gelderland (+33 procent). Zuid-Holland telt in absolute zin de meeste groenbedrijven, zo’n 2400. In het lommerrijke Gelderland zijn dit er bijna 2200. De vijftien gemeenten met de meeste groenvoorzieningsondernemingen vind je vrijwel allemaal in het westen en midden van het land. Na de drie grootste steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn in absolute zin de meeste groenbedrijven gevestigd in Ede, Haarlemmermeer, Barneveld en Alphen aan den Rijn. In Den Haag, Almere en Tilburg steeg dit aantal sinds 2016 het hardst.

HANDEN TEKORT Ondanks deze fors groei, zegt de branche handen tekort te komen. Richard Maaskant van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) verklaart tegenover de KVK dat met name het aantal zzp’ers is toegenomen. ,,De vraag naar vakmensen is enorm, maar het aanbod zeer gering. Binnen de groene sector hebben de meeste bedrijven blijvende hinder van de krapte op de arbeidsmarkt.” Volgens het UWV zijn er binnen de beroepsgroep dan ook ‘goede baankansen’. Met name in Utrecht en Zeeland is de vraag naar hoveniers ten opzichte van het aanbod groot.


Over de cijfers: Op bovenstaande kaart zie je de procentuele groei van het aantal hoveniersbedrijven* tussen 2016 en 2021. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. Klik op de kaart voor het absoluut aantal bedrijven van een provincie of gemeente voor die twee jaren. De cijfers gaan over de provincies en de vijftien gemeenten waar dit jaar de meeste hoveniersbedrijven gevestigd zijn.
*Bedrijven die in het Handelsregister ‘landschapsverzorging’ als bedrijfsactiviteit hebben aangegeven. Hieronder vallen onder andere ondernemingen die zich bezig houden met de aanleg en het onderhoud van tuinen, plantsoenen, parken en vijvers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie