Mr. Karen Verhoef van Circles-Mediation.
Mr. Karen Verhoef van Circles-Mediation. Arjan van Bruggen
De specialist

Kan ik rondkomen na de scheiding?

16 juni 2021 om 12:33 Zakelijk

EDE Als je gaat scheiden dan gaat er financieel veel veranderen. Mensen maken zich vaak zorgen over hun financiële situatie na de scheiding. Deze zorg is begrijpelijk en soms ook terecht. Maar vaak valt het mee en worden mensen gerustgesteld als ze inzicht krijgen in hun inkomsten en uitgaven.

BALANS Ouders willen dat hun kinderen niets te kort komen. Maar ze moeten het ook bij beide ouders even goed hebben. Daarom moet het kostenplaatje in balans zijn. Ik zeg altijd: ‘Het is niet de bedoeling dat ze bij de ene ouder alles krijgen en bij de ander dingen tekort komen. Kinderen moeten twee fijne thuizen hebben.’ Aan tafel bij de mediator gaan ouders met elkaar in gesprek over een goede kostenverdeling.

HET LEVEN WORDT DUURDER Omdat je in twee huizen gaat wonen stijgen de woonlasten. Twee woningen kosten immers meer dan één. Maar het leven wordt gelukkig niet dubbel zo duur. Veel kosten worden gesplitst en verdeeld over twee huishoudens. Denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse boodschappen, de energierekening en de zorgverzekering. Ook de kosten voor de kinderen blijven grotendeels gelijk.

TOESLAGEN Na een scheiding verandert er vaak iets in de toeslagen. De hoogte van de toeslag verandert, of je krijgt recht op toeslagen waar je dat eerder niet had. Toeslagen verhogen het netto inkomen waardoor je meer te besteden hebt. In Nederland kennen we vier soorten: zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.        

KINDGEBONDEN BUDGET (KGB) Voor kinderen die bij jou op het adres staan ingeschreven, ontvang je tot een bepaalde inkomensgrens kgb. Na de scheiding wordt het kgb hoger doordat het op één inkomen berekend wordt. Maar ook komt de alleenstaande ouderkop (aok) erbij. Dit is een extra toeslag voor alleenstaande ouders. Vooral de aok verhoogt het netto inkomen.

EEN ALIMENTATIEBEREKENING geeft een goed inzicht in de financiële situatie na scheiding. Uit de berekening komt o.a. naar voren wat de totale kosten van de kinderen zijn. Ook blijkt uit de berekening wat het aandeel van beide ouders in deze kosten is. Dit gaat naar draagkracht: de meest verdienende ouder draagt het meeste bij aan de kosten van de kinderen.

Een bruto-netto overzicht laat precies zien wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. Dat geeft rust en vertrouwen dat het financieel wel gaat lukken.

‘Als mediator begeleid ik klanten om samen tot een gebalanceerde uitkomst te komen.’

mr. Karen Verhoef

Dit artikel wordt u aangeboden door Circles-Mediation, mr. Karen Verhoef. Bergstraat 2B in Ede, tel. 06-51507539, info@circles-mediation.nl, www.circles-mediation.nl. Kijk op de website voor e-books en checklists. Een eerste kennismaking is gratis en vrijblijvend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie