Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

‘Niet meer stilstaan bij je oren’

Zakelijk

EDE Gehoorverlies kan voor aardig wat hinder zorgen in het dagelijks leven. Je volgt gesprekken niet altijd even goed, krijgt vergaderingen soms maar half mee en raak daardoor ook nog eens vermoeid. Misschien je het niet direct zitten om dan een hoortoestel aan te schaffen. Dan is het goed om te weten dat er een andere, meer discrete optie is.

Iedereen met een licht tot matig gehoorverlies is namelijk kandidaat voor Lyric, een klein apparaatje dat in de gehoorgang wordt geplaatst en vanuit daar zijn werk doet. Lyric is een concept dat in 1999 door een Amerikaanse KNO-arts is bedacht. Het Zwitserse bedrijf Phonak heeft dit concept tot een werkbaar product gemaakt. Het draait bij Lyric om het ontlasten van jou als gebruiker. Daarin onderscheidt het systeem zich ook van andere hoorhulpmiddelen.

Eén van de voordelen is bijvoorbeeld dat je nooit meer zelf een hoortoestel in je oor hoeft te plaatsen. Als gecertificeerd Lyric-dealer plaatsen wij het systeem voor enkele maanden in uw gehoorgang. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat je eigenlijk er op een normale manier mee kunt leven. Je hoeft niet meer bij je oren stil te staan. Daarnaast hoef je het systeem ook niet zelf schoon te maken, wat vaak bij hoortoestellen wel gebeurt.

We plaatsen Lyric zo’n vier millimeter voor het trommelvlies. Doordat Lyric zo diep in de gehoorgang zit kan de volledige functie van de oorschelp en de gehoorgang worden benut. De functie van de oorschelp is om spraak te kunnen selecteren en te kunnen lokaliseren waar geluid vandaan komt. Hierdoor blijft het behouden. Het systeem geeft daarbij het geluid af aan het trommelvlies. Voordeel van de kleine afstand tussen beiden, is dat Lyric met vrij weinig energie hetzelfde kan bereiken als een regulier hoorapparaat. in de praktijk betekent dit dat de batterij van Lyric maanden meegaat, waar dat bij een hoortoestel soms maar een week is.

GEWENNING Dan is er altijd nog het punt van gewenning bij de gebruiker. Mijn ervaring daarmee is dat Lyric een heel snel acceptatievermogen heeft. Veel mensen wennen binnen enkele weken aan het nieuwe geluid dat ze te horen krijgen. Het is anders dan met conventionele hoortoestellen. Hierbij is men vooral aan het worstelen met het zelf plaatsen in de gehoorgang, het vervangen van de batterij (waar en hoe?) en het vervangen van filters en slangetjes.

De Lyric-kandidaat wenst een zorgeloos gebruik van een hoorhulpmiddel, staat liever niet stil bij zijn of haar gehoorprobleem en wordt niet graag geconfronteerd met het ‘gedoe’ van gewone hoortoestellen. Herken je jezelf in dit wensenlijstje? Overweeg dan eens om te kiezen voor Lyric. Een nadeel is wel dat je ons als audicien waarschijnlijk wel minder gaat zien, door alle voordelen die er aan het systeem zitten.

Kom eens op afspraak bij me langs voor advies en informatie, of kijk op de website testlyric.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

advertentie