Afbeelding
Rietberg Hoorzorg
De specialist

Word jij wakker van een rookmelder?

23 februari 2022 om 08:00 Zakelijk

EDE Ik had zelf vroeger nooit bedacht dat ik audicien zou worden. Zoiets gebeurt je natuurlijk niet zomaar, maar ik had wel een bijzondere aanloop richting het vak. Soms volg je het voorbeeld van je vader en in mijn geval is dat deels ook zo.

Mijn allereerste spreekbeurt op school ging over wat mijn vader deed. Hij was adviseur brandveiligheid en hield zich zodoende bezig met situaties waarin iedere seconde telt. Mijn vader kreeg in zijn werk ook te maken met wek- en waarschuwingssystemen. Voor slecht- of niet-horenden natuurlijk onmisbaar in geval van bijvoorbeeld brand. Eigenlijk was dat element van mijn vaders werk de eerste keer dat ik met mijn huidige vak in aanraking kwam.

Wek- en waarschuwingssystemen zijn behoorlijk onmisbaar voor mensen die bijvoorbeeld een rookmelder niet goed kunnen horen. Het is een actueel thema want de regelgeving in Nederland verandert per 1 juli. Dan is het verplicht om in iedere woning in Nederland op iedere verdieping een rookmelder te hebben hangen. Die regel was er al even voor nieuwbouwhuizen, maar per juli is het voor ieder huis verplicht. Rookmelders detecteren rook in huis en geven een hard alarm af wanneer dat gebeurt. Zo kunnen bewoners - ook tijdens hun slaap - proberen om op tijd weg te komen bij bijvoorbeeld een woningbrand.

Mooi dat die verplichting er nu komt, maar wanneer je een rookmelder niet hoort, dan heb je er ook niets aan. Daarom bestaan de wek- en waarschuwingssystemen. Bij rookontwikkeling zendt het systeem een signaal. Hierdoor gaan lampen flitsen of trilt de trilontvanger van het systeem. Zo’n trilontvanger kan je bijvoorbeeld onder je kussen leggen en op die manier wordt je als slechthorende toch nog op tijd gewekt in geval van een calamiteit.   

In Ede werk ik samen met een groot woonzorgcentrum voor doven en slechthorenden en ook daar wordt gebruikgemaakt van het wek- en waarschuwingssysteem. Het bevat namelijk veel meer opties dan alleen die van een rookmelder. Het systeem kan gebruikt worden als wekker, of als deurbel die gekoppeld kan worden aan een smartphone. Maar ook voor slechthorenden met een baby of peuter in huis kan het uitkomst bieden. De zender van het systeem wordt geplaatst bij het kind en via een ingebouwde microfoon wordt het gehuil van de baby geregistreerd. Hierdoor gaat de lamp flitsen en de trilontvanger trillen. Het systeem werkt radiografisch en is zo minder kwetsbaar bij eventuele stroomstoringen. Bij calamiteiten in woningen telt iedere seconde en met de verplichting tot een rookmelder op iedere verdieping per 1 juli, is dit hét moment om goed na te denken over of je de signalen nog goed hoort tijdens je slaap. Met een zogenoemd functioneel voorschrift van een KNO-arts is het vaak al bij licht gehoorverlies mogelijk om een wek- en waarschuwingssytseem in bruikleen voor honderd procent vergoed te krijgen van je verzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars kan het zelf rechtstreeks via ons. Wacht niet en maak er werk van!

Dit artikel wordt u aangeboden door Rietberg Hoorzorg, meer dan twintig jaar ervaring. Veenderweg 107 in Ede, tel. 0318-769024, info@rietberghoorzorg.nl, Rietberghoorzorg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie