Emma (links), Emmy (midden) en Henk Veenendaal in hun zaak aan de Galvanistraat in Ede.
Emma (links), Emmy (midden) en Henk Veenendaal in hun zaak aan de Galvanistraat in Ede. Marloes Kleijer

‘Mensen moeten hier in een warm bad stappen’

15 juni 2022 om 10:10 Zakelijk

EDE Wie regelmatig over de Galvanistraat rijdt, zal het niet zijn ontgaan dat MotoVeda hier sinds ruim een jaar is gevestigd. ,,Het pand aan de Verlengde Parkweg werd te klein’’, zeggen Henk en Emmy Veenendaal. Emmy had de eer om in maart 2021 de officiële opening te verrichten.

door Marloes Kleijer

De familie Veenendaal heeft een aantal bewogen jaren achter de rug. Ze zijn actief op zoek geweest naar mooie mogelijkheden en kansen voor hun bedrijf, Emmy werd gediagnosticeerd met darmkanker (waarvan zij inmiddels in remissie is) en corona deed ook nog een duit in het zakje. ,,Wij hebben veel ballen hoog moeten houden, maar we zijn er nog en daar zijn wij heel dankbaar voor”, aldus het echtpaar.

GESCHIEDENIS Met ruim 1.800 vierkante meter aan (elektrische) scooters, motoren en bijbehorende kleding is MotoVeda een middelgroot motor- en scooterbedrijf. Mensen uit het hele land weten de specialist te vinden. Het begon jaren geleden echter allemaal met fietsen en brommers. Henk vertelt: ,,Mijn ouders, Berend en Willy, zijn in 1963 begonnen aan de Verlengde Parkweg. Mijn broer, zus en ik hebben de zaak in 2000 van hen overgenomen en in 2010 hebben wij de fietsen en de scooters opgesplitst. Emmy en ik zijn met de scooters verder gegaan, daar zijn motoren bij gekomen. Sinds 2020 zijn wij Kawasaki-dealer. Met dit toonaangevende wereldmerk spreken wij een brede groep motorrijders aan.”

Het pand aan de Verlengde Parkweg is nog altijd van de familie. Henk en Emmy zijn hier blijven wonen en de ruimte die leeg achterbleef toen MotoVeda verhuisde, is verbouwd. ,,Mensen vragen zich vaak af wat hiermee is gebeurd; wij hebben hier studio’s gecreëerd die worden bewoond. Zo hebben we een aantal jonge Edenaren gelukkig kunnen maken”, zegt Henk.

FAMILIE Henk en Emmy hebben ondertussen helemaal hun draai gevonden in het nieuwe, ruime pand, waar ook dochter Emma met veel liefde werkt. ,,Ook Emma’s vriend helpt geregeld mee en daarnaast hebben we een heel fijn team, dat eigenlijk ook voelt als familie. Na de zomer start Emma met een opleiding in de zorg, maar zij zal zeker betrokken blijven.”

WINKEL In de nieuwe showroom van MotoVeda, die eerst volledig is verbouwd, is een brede line-up te vinden; van (elektrische) scooters tot Piaggio MP3’s en van racemotoren tot toermodellen. De motoren bevinden zich, samen met de motorkleding, op de begane grond. Op de eerste verdieping staat een grote voorraad scooters en hier is tevens de outlet te vinden. ,,Of je nu gaat voor een 50 cc, 1.200 cc of iets daar tussenin, we hebben voor ieder wat wils. Ook voor occasions kun je hier prima terecht”, aldus Henk.

Veel mensen denken dat MotoVeda alleen nog maar motoren verkoopt. Niets is minder waar. ,,Scooters zijn onze corebusiness. Wij zijn gespecialiseerd in het hogere segment A-merken. Denk aan Vespa, Piaggio, Kymco, Sym, Aprilia en Niu. Wij willen altijd vijf sterren-kwaliteit leveren. Ook zetten wij nu al in op elektrische scooters, want in 2025 moeten alle nieuw af te leveren scooters elektrisch zijn. Van Niu en inmiddels ook van Piaggio hebben we alle mooie elektrische exemplaren in de showroom staan. Voor motoren zit dit er ook aan te komen. Die moeten, net als auto’s, in 2030 volledig elektrisch zijn.”

WARM BAD Henk en Emmy vinden het belangrijk om de ‘huiselijke sfeer’ in het bedrijf te behouden en denken dat dit typisch iets is voor een familiebedrijf. Emmy: ,,Mensen moeten hier in een warm bad stappen. Het grootste compliment dat we kunnen krijgen, is als iemand zegt dat het hier zo gezellig is. Er waren de afgelopen twee jaar ook heel veel klanten met ons begaan, dat was erg fijn. Betrokken klanten bestaan echt nog!”


Het team van MotoVeda. - Marloes Kleijer

,,Wij proberen het net even anders te doen dan vergelijkbare bedrijven”, vervolgt Henk. ,,Wij zijn makkelijk in de omgang en combineren dit met een eerlijke manier van handelen. Wij zijn tot op het bot gemotiveerd om alles van a tot z goed uit te voeren. Dat begint al wanneer een klant onze website bezoekt en ons via het contactformulier benadert of belt. Wij zijn er op gebrand om snel te reageren. De jongens doen dat zelfs nog op hun vrije dag. Men is hier bovendien ook van harte welkom voor ‘gewoon’ een kopje koffie, óf om hier te starten met een motorrit. Dan kan er zelfs een lekkere lunch worden geregeld. Op deze manier is bij ons geen dag hetzelfde.”

TROTS ,,We hebben best het één en ander meegemaakt. Zo was er ook een jaar met weken achter elkaar enorm veel sneeuw, waardoor de verkoop stagneerde. Daar word je alleen maar creatief van. Je trekt alles uit de kast om de klant toch de winkel in te krijgen. Alles wat wij hebben meegemaakt, kán je ook je bedrijf of je huwelijk kosten. Wij staan na iedere tegenslag weer op, proberen vooral in oplossingen te denken en genieten er dubbel van als het wél goed gaat. Dat, tezamen met een goede gezondheid, gun je iedereen natuurlijk”, zeggen Henk en Emmy. ,,Als je ziet wat wij hier hebben staan en ook hoe VedaBikes het doet, waar Henks broer en zus in 2010 mee zijn doorgegaan, denken wij dat dit voor pa en ma heel mooi is en dat zij trots zijn op ons allemaal.”

VACATURE Omdat dochter Emma binnenkort de winkel verlaat om een studie op te pakken, is het team van MotoVeda op zoek naar een nieuwe collega voor de kledingafdeling en de balie. 

Interesse? Neem een kijkje op www.motoveda.nl/vacatures.

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie