Afbeelding
Shutterstock
De specialist

Wat is de gunstigste manier om mijn huis te verwarmen?

22 september 2022 om 13:47 Zakelijk

EDE Dat is een vraag die heel veel wordt gesteld. De stijgende energieprijzen vormen een groot probleem voor een groeiend aantal mensen. De gebruikelijke manier om woningen te verwarmen is aardgas. Door de oorlog in Oekraïne en alles wat daardoor in de levering van aardgas is veranderd, zijn de prijzen van aardgas enorm gestegen. 

Mensen die een nieuw contract hebben gekregen, hebben dat gemerkt en betalen daardoor soms honderden euro’s per maand meer voor aardgas. 

De groep mensen met een nieuw contract wordt alleen maar groter, omdat steeds meer lopende contracten aflopen en worden vervangen door een nieuw contract.

Is een elektrische kachel dan misschien een betere keuze? Het antwoord daarop is: nee, zeker niet. De gestegen aardgastarieven werken namelijk ook door in de tarieven voor elektriciteit, omdat elektriciteit voor een belangrijk deel wordt geproduceerd met aardgas als grondstof. Milieu Centraal meldt dat elektrische kachels juist duur zijn. ,,De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd gestegen. Een elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas”.

Ook houtkachels zijn geen alternatief. ,,Een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten”, aldus Milieu Centraal. ,,Om eenzelfde hoeveelheid warmte te krijgen betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel.” 

WARMTE UIT WARMTENET Ben je aangesloten op het warmtenet in Ede, is dit het gunstigste alternatief. De prijzen zijn begin dit jaar vastgesteld en blijven een jaar lang gelijk. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2022 voor warmte, inclusief vaste kosten 120 euro per maand.

De overheid heeft een regulerende rol bij het bepalen van de warmtetarieven. Als prijzen stijgen, zal dat daardoor nooit de enorme prijsstijgingen worden als die op de aardgasmarkt te zien zijn. In Ede zijn enkele duizenden woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet. Doordat de prijzen van warmte veel stabieler zijn, hebben bijvoorbeeld de scholen en zwembaden die op het warmtenet zijn aangesloten dan ook niet de problemen die elders in het land merkbaar zijn. 

Aansluiting op het warmtenet is een traject dat tijd kost en planning. De komende jaren zal in veel wijken in Ede (en Bennekom) de mogelijkheid ontstaan om aan te sluiten. Tot die tijd is het een goede keuze om energie te besparen door te isoleren. De overheid stimuleert dat door het geven van subsidie en door het verstrekken van een lening uit het Warmtefonds tegen 0% rente (bij een inkomen tot 45.000 per jaar).

Dit artikel wordt u aangeboden door Warmtebedrijf Ede: www.warmtebedrijfede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie