Ingrid blij met nieuwe kracht en Gea blij met nieuwe baan.
Ingrid blij met nieuwe kracht en Gea blij met nieuwe baan. Lisette Brenkman

Kennismaken met kansen werkt: ‘Niets is zo wisselend als de arbeidsmarkt’

3 februari 2023 om 11:33 Zakelijk

EDE Het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) organiseerde vorig jaar november een grote Zorg & Welzijn Meet en Greet, samen met ruim dertig zorgorganisaties bij het Dulon College in Ede. Honderdvijftig mensen uit de regio oriënteerden zich op deze avond door in gesprek te gaan met zorg- en welzijnsorganisaties. Dat dit snel kan gaan blijkt uit de ervaring van Gea die een paar weken later startte bij Fokus.

Fokus maakt een gewoon leven mogelijk voor mensen met een fysieke beperking, door 24 uur per dag op afroep assistentie te verlenen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). 

Ingrid, manager Fokus Ede, vertelt: ,,Wij zijn altijd op zoek naar personeel en kunnen goed zorgmedewerkers (bij ons ADL-assistenten genoemd) gebruiken in ons team. Niets is zo wisselend als de arbeidsmarkt en in deze tijd valt het vinden en houden van medewerkers niet mee. Veel mensen zijn zoekende en de dag- en nachtdiensten moeten passen bij je leven. We waren heel blij met dit initiatief en meldden ons gelijk aan. De achtergrond en vragen van de bezoekers liepen zeer uiteen en je merkt dat de informatie mensen aan het denken zet. Bezoekers, maar ook de organisaties.

Iedereen is bij ons welkom. Voor een baan als ADL-assistent heb je geen opleiding of ervaring in de zorg nodig. Wij bieden je namelijk een interne opleiding. Of je een bepaalde handelingen in zes of tien keer moet leren, dat maakt ons niks uit. Belangrijker is het dat je zelfverzekerd de cliënten kunt helpen. Gea werkt bij ons en volgt trainingen. We zijn heel blij met haar.’’

MOOIE KANS

Gea vertelt: ,,Ik heb veel verschillende banen gehad en werkte als laatste in de uitvaartzorg. Daar ben ik weggegaan omdat ik niet achter de visie van de organisatie stond. Ik werd door WSP accountmanager Marco gewezen op deze baan als ADL-assistent. Dus ik bezocht de Meet & Greet en ging in gesprek. Dat een cliënt bij Fokus zelf de regie voor zorg in handen heeft, sprak mij enorm aan. Dit past ook bij mijn werk dat ik als vrijwilliger in een hospice doe. Bovendien is het op mijn leeftijd, zonder vooropleiding in de zorg, niet eenvoudig om een nieuwe baan te vinden dus ik greep deze kans met beide handen aan. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik kan iets betekenen voor mensen. Een tevreden cliënt geeft mij een heel goed gevoel.’’

ONDERSTEUNING

De Meet & Greet kreeg financieel ondersteuning uit het landelijke actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ van ministerie van SZW. Manager WSP Jan Hondebrink onderstreept het belang hiervan: ,,De arbeidsmarkt is op dit moment heel krap en om inwoners goed kennis te kunnen laten maken met de kansen op de arbeidsmarkt, zijn dit soort initiatieven van belang. We richten ons hiermee tot alle inwoners. Denk aan mensen die nu wel een baan hebben maar graag iets anders zouden willen doen, meer willen werken of mensen met of zonder uitkering die werk zoeken. Met Kies je Kans willen we zoveel mogelijk mensen bereiken, om vanuit onze rol werkgevers zo goed mogelijk te kunnen helpen met hun personeelsvragen. Daarin werken we nauw samen, onder andere met het Leerwerkloket en het RMT (Regionaal Mobiliteitsteam) om zoveel mogelijk inwoners te kunnen helpen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie