Ook deze zomer kunnen jongeren de kneepjes van het vak leren bij de Graffiti Academy.
Ook deze zomer kunnen jongeren de kneepjes van het vak leren bij de Graffiti Academy. Vincent William

Graffiti Academy voor kunstenaars in de dop: ‘Ze wilden ook lekker aan de slag’

24 mei 2023 om 10:34 Zakelijk

EDE Jongeren die hun skills op het gebied van de graffiti willen ontplooien, kunnen terecht bij de Graffiti Academy. Kunstenaar Vincent William leert hen deze zomer de kneepjes van het vak, in dienst van sociaalculturele organisatie Astrant.

,,Vorig jaar hadden we de première van onze academy. Ik maak jongeren wegwijs in de spuittechnieken die je nodig hebt bij graffiti. Zeven jaar geleden hadden we een aantal projecten in en om de stad, zoals het versieren van viaducten onder de N224 en de Keesomtunnel. We merkten dat we toen best veel jongeren wisten te inspireren. Ze wilden ook lekker aan de slag, maar er was nog geen plek en niemand die je het kon leren. Daarom heb ik de afgelopen jaren veel workshops gedaan en soms zaten hier talenten tussen”, legt Vincent (28) uit.

VIADUCT

Hij nam tien jongeren op sleeptouw, waarbij hij ze leerde om technieken onder knie te krijgen die nodig zijn voor portretten, letters, landschappen en abstract werk. ,,Ze konden elkaar ook helpen.” De basislocatie waar de Graffiti Academy oefent is in het viaduct onder de A30 tussen de wijk Veldhuizen en Veenendaal, de zogenoemde Hall of Fame. ,,Daar vindt 3 en 4 juni ook een jaarlijks evenement plaats. Hier mag je vrijuit spuiten en daar komen dan zestig artiesten op af. Je kunt er heel wat vierkante meters dicht schilderen, dat is een leuke uitdaging!”

Vincent is kunstenaar en maakte muurschilderingen in opdracht. Zijn werk is onder meer te zien in steden als Ede, Arnhem, Nijmegen, Porto, Londen en Paramaribo. ,,Vroeger was ik vrij snel geïnteresseerd in alles wat ik om me heen zag langs de wegen. Ik ging het zelf proberen, ging naar graffitiplekken toe en raakte erin verstrikt. In Ede beschilderde ik een aantal transformatorhuizen. Ik sta min of meer bekend om mijn realistische dieren met kleurrijke achtergronden.”

VERRASSINGSELEMENT

Vincent vindt deze kunstvorm zo leuk omdat je in de openbare ruimte werkt. Hij wijst op het verrassingselement. ,,Als je op straat loopt, springt het ineens in het oog. Musea vind ik niet zo spannend, maar als ik grote muurschilderingen zie, doet me dat wel iets.”

Nu kunnen liefhebbers de mouwen opstropen om deze zomer vanaf het tweede weekend in juni een cursus te volgen van tien graffitilessen. Er zijn nog plaatsen vrij. Zij kunnen zich aanmelden op de website: astrant-ede.nl. Op een online formulier kunnen gegadigden ook het eigen werk uploaden. ,,Dan selecteren we tien jongeren en gaan we om de week in het weekend op locaties aan de slag.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Freek Wolff
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie