
Regie over het eigen hoofd: Ingrid Stoop ontwikkelt MatriXmethode voor hulpvragen
20 september 2023 om 12:20 ZakelijkEDE De ‘shit’ hoeft bij een coach niet concreet op tafel te komen, omdat iemand met mentale problemen zélf de regie terug kan pakken. Zowel op verstandelijk (IQ), emotioneel (EQ) als psychosomatisch gebied. Ingrid Stoop (64) uit Ede ontwikkelde de MatriXmethode, een doeltreffende vraagtechniek, steeds meer gebruikt door professionals.
door Freek Wolff
Dit is iets wat gewoon werkt”, vertelt een medewerker in de jeugdzorg. ,,Het effect is best spectaculair. De methode zelf is simpel. Dat ene dat je aanpakt is echt weg. Dat maakt het effectief,” aldus een maatschappelijk werker in de jeugdzorg. Het zijn twee voorbeelden van enthousiaste ervaringen die professionals hebben, te zien op de website.
Stoop kijkt er niet meer van op. Vanaf 1991 werd ze gefascineerd door het effect van specifieke vragen stellen aan mensen met mentale en leerproblemen. Ze is autodidact en ontdekte dat de vragen die ze stelde helpt om rust in het hoofd krijgen, informatie makkelijker te onthouden, onverklaarbare pijnklachten te verlichten, trauma, angst en andere emoties te verwerken. ,,Dit is een ander soort interventie dan steeds maar te moeten graven in je hoofd, zoals veel therapeuten doen. Op deze manier van vragen stellen, deze gesprekstechniek, verdwaal je als hulpverlener en hulpvrager niet meer in de probleemverhalen. Met deze veilige gesprekstechniek praat je niet over wat, wanneer, hoe, waarom iets is gebeurd. Ook is het gedrag niet de ingang voor het gesprek.”
ILLUSTRATIE
Daarbij wordt de kracht van de beleving ingezet om mentale en leerproblemen op te lossen én te voorkomen. Stoop gunt iedereen de regie over het eigen hoofd en weet met >30 jaar praktijkervaringen dat dat echt kan. Hiervoor wijst ze naar een illustratie.
,,Met dit model leg ik uit dat negatieve gebeurtenissen (EQ) en foute informatie (IQ) vervangen wordt door hoe iemand het wel wil onthouden. Dat is echt zo anders dan bij therapeutische behandelingen waarbij ingrijpende gebeurtenissen zoals trauma wel afgeleid en zelfs ook herbeleeft worden. En vaak exact hetzelfde terug in het brein worden onthouden. Mensen blijven daardoor getriggerd door de aanwezige plaatjes, geluiden, gevoelens, reuk, smaak en gedachten.”
,,Bijna iedereen kan, mag, wil of durft niet over de exacte problemen te praten. De details van het allernaarste vertel je vaak niet. Pesterijen zijn daar een voorbeeld van. Die zijn verschrikkelijk en te erg om erover te praten! Therapieën gaan alleen over gedrag, wat de ander aan de buitenkant ziet. Maar wat in je hoofd gebeurt, ziet niemand, alleen de persoon zelf. Daarom blijft er veel beladen informatie in het hoofd achter, waar hulpverleners niet achter komen.”
(de tekst gaat onder de afbeelding verder)
Negen van de tien keer gaat het bij mensen om een vastgezette blokkade in het hoofd. Wat je hebt onthouden, kan je hele leven problemen in gang blijven zetten. De MatriXmethode laat het naarste moment dat onthouden is van de situatie terugkomen in het werkgeheugen en de cliënt gaat zélf, zonder woorden, de triggers eruit halen. ,,Op die manier wordt het plaatje anders onthouden. Ook het geluid, het gevoel, de reuk, de smaak en de gedachte komen aan bod. Het maakt niet uit hoe groot de angst was en hoe lang geleden. Ik stel alleen maar vragen over hoe je de opgeslagen gebeurtenis wel wilt onthouden.”
Hiervoor ontwikkelde Stoop vier stappen. Hoe heb je iets onthouden? Hoe wil je het onthouden? Hoe ga je dat doen? Doe het maar! ,,Iemand moet het zelf doen, want de hulpvrager heeft het probleem, niet de hulpverlener. Adviezen maken het hoofd alleen maar voller. Het aanpakken van blokkades en belemmeringen in het hoofd is niet zo moeilijk, maar we maken het moeilijk. ,,Ik heb een missie en deel mijn kennis door professionals te trainen. Samen kunnen we veel mensen, die snel effectieve hulp nodig hebben i.p.v. praatsessies, meteen helpen. Het is uniek wat ik doe en wat zij gaan doen.” Ze ziet met lede ogen aan dat er lange wachtlijsten blijven in de geestelijke gezondheidszorg en ze vindt dat in onze maatschappij veel geld verdiend wordt aan het leed van mensen. ,,Terwijl mensen de problemen zelf op kunnen lossen.”
VOLLE HOOFDEN
Ze ziet ook vooral de positieve effecten van haar methode in het onderwijs, waar kinderen met ‘volle’ hoofden dreigen vast te lopen. Hier zou focus en concentratie - zonder extra poespas - het HOE te leren op school een stuk beter maken. ,,De basis van taal en rekenen; alfabet, woorden, honderdveld en de rekentafels, moet je gewoon een eigen plek in je hoofd geven om ze te onthouden.”
(de tekst gaat onder de afbeelding verder)
Een ‘vol’ hoofd van een kind.
De Edese werkte voorheen met plezier bij een bank, maar vond haar passie om mensen te begeleiden het eigen hoofd zelf denkbeeldig op te ruimen waarvoor ze een aantal opleidingen volgde, om de methode te onderbouwen. Ze kreeg vooral expertise door haar ervaringen uit de praktijk en ontwikkelde haar MatriXwerkmodel. In 2021 bleek dat dit model naadloos past op het wetenschappelijk geheugenmodel uit 1968 dat als basis is gebruikt voor psychologisch onderzoek. ,,Ik weet niet zoveel over de werking van de hersenen (zoals de bekende hoogleraar Erik Scherder), maar ik weet wel hoe mensen individueel hun brein op orde kunnen krijgen.”
Stoop coacht zelf nog mensen met een dringende hulpvraag, maar traint het liefst professionals zodat er nog meer mensen baat bij hebben. ,,Veel mensen die bij mij komen voor hulp zitten aan het eind van de zorgstraat, ze zijn overal al geweest voor bijvoorbeeld hun leerproblemen, volle hoofden, angsten of PTSS. Of andere mentale hulpvragen. Ik heb sommige mensen het leven gered. Het is belangrijk dat ze het hoofd niet verdoofd hebben met allerlei middelen zodat ze er in hun hoofd nog bij kunnen.”
HEILIGE HUISJES
Stoop traint o.a. maatschappelijk werkers, POH GGZ, POH jeugd, coaches, leerkrachten, studiebegeleiders en (jeugd)hulpverleners. Het is een eerstelijns laagdrempelige aanpak en levert snelle, effectieve resultaten. Intussen heeft de MatriXmethode landelijk en ook internationaal bekendheid, maar omdat deze niet wetenschappelijk ‘evidence based’ is, staat er in Nederland een rem op de toepassing. ,,Ik ben een vreemde eend in de bijt, maar wil gewoon dat mensen hun leven weer op de rit krijgen.”
Wel ligt er een handboek over de methode op tafel bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) ter beoordeling, of het ingezet kan worden als erkende interventie in de jeugdzorg. ,,Dan hebben we een mooie ingang, want de poten zijn de laatste jaren, zonder hoor en wederhoor, flink onder me weggezaagd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Terwijl ze nooit contact met me hebben gehad. Ik ben baanbrekend, maar ga wel door die heilige huisjes heen en dat wordt niet altijd gewaardeerd. Er is veel tijd, geld en energie te besparen wanneer de bestaande systemen anders gaan denken en vooral doen. Overal is het toch crisis? Waarom staan kinderen, jongeren en volwassenen op een wachtlijst als ze echt vandaag hulp nodig hebben om erger te voorkomen?”
,,Laten we samenwerken, mensen willen zelfstandig en onafhankelijk weer eigen keuzes maken waar zij blij van worden!”
Meer informatie: www.matrixmethode.nl , info@matrixmethode.nl of telefoonnummer 085-7602544.
Dit artikel wordt u aangeboden door Ingrid Stoop/MatriXmethode. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).