Prof. dr. Hans Zwerver, sportarts bij Sports Valley
Prof. dr. Hans Zwerver, sportarts bij Sports Valley Ziekenhuis de Gelderse Vallei

Hoogleraar Sportgeneeskunde gestart bij Sports Valley

Zorg

EDE Hoogleraar Hans Zwerver is als sportarts begonnen bij Sports Valley, het High Performance Medical Centre van Ziekenhuis Gelderse Vallei. 

Een unieke situatie, want er zijn maar twee hoogleraren Sportgeneeskunde in het land. De hoogleraar is sinds 2017 werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en vanaf nu actief als sportarts bij Sports Valley. De sportarts vooral gericht op twee specifieke aandachtsgebieden: overbelastingsblessures en de inzet van bewegen als medicijn bij mensen met chronische aandoeningen. Daarmee ligt de focus bij Sports Valley niet enkel op herstel, maar ook op preventie. Naast zijn werk in de praktijk doet Zwerver ook wetenschappelijk onderzoek naar overbelastingsblessures, met name peesaandoeningen, en 'healthy active ageing'. 

 ,,Ik kijk ernaar uit om binnen Sports Valley het wetenschappelijk onderzoek meer vorm en inhoud te geven' vertelt Zwerver. 'Samen met Wageningen University & Research, NOC*NSF en andere regionale en nationale partners gaan we onderzoeken hoe we het evenwicht belasting-belastbaarheid kunnen monitoren en hoe we dat kunnen beïnvloeden door middel van training, voeding en andere interventies. Oftewel, kunnen blessures nog beter voorkomen worden en kunnen we ze, wanneer ze toch optreden, zo gepersonaliseerd mogelijk behandelen?''

SPORTSVALLEY Sportsvalley is het High Performance Medical Centre van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het centrum biedt sportmedische diagnostiek, begeleiding en behandeing op maat aan olympiërs, paralympiërs, nationale en internationale topsporters, sporters en beginnende sporters, waarbij er ook geïnvesteerd wordt in wetenschappelijk onderzoek.  

WETENSCHAP Zwerver promoveerde in 2010 op epidemologie en behandeling van de 'jumpers knee'. De resultaten van het onderzoek verschenen in meer dan 100 wetenschappelijke publicaties van sportmedische tijdschriften en tekstboeken. Verder presenteert hij wereldwijd zijn kennis op congressen. 

advertentie