Hey, het is oke campagne
Hey, het is oke campagne Ministerie van VWS

Vrienden en familie spelen belangrijke rol bij het bespreekbaar maken van psychische klachten?

23 oktober 2019 om 14:45 Zorg Deel je nieuws

Vrijwel alle Gelderlanders kennen wel iemand met (signalen van) een psychische aandoening zoals een depressie, angst- of paniekstoornis. Toch is het taboe om hierover te praten groot. Veel mensen met psychische klachten vinden het lastig het onderwerp aan te kaarten bij mensen in hun omgeving. Daarom start staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de najaarscampagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ met speciale aandacht voor de rol van vrienden en familie. Want zij kunnen het gesprek over psychische klachten op gang brengen.

Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met een angst- of paniekstoornis. Bij depressie gaat het om 1 op de 20 volwassenen. Toch vinden zij het lastig het gesprek hierover te openen. Ruim de helft van de mensen met angst- of paniekklachten (50%) of depressieve gevoelens (54%) zou het prettig vinden wanneer een vriend of familielid het initiatief neemt om over hun situatie te praten. En dat begint vaak met een simpele vraag: Hey…? Veel mensen hebben minder last van hun psychische stoornis wanneer zij hierover praten. Soms is erover praten genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Praten over psychische klachten helpt ook bij het wegnemen van schaamte en zelfstigma.

Bij Jorinde (28) hielp praten over haar psychische klachten. “Mijn klachten begonnen met aanhoudende somberheid en resulteerden in oververmoeidheid, paniek- en angstaanvallen. Door gesprekken met mijn vriendin realiseerde ik dat ik er mocht zijn, ondanks mijn paniek, gedachtes en emoties. Dit gaf mij de kracht hulp te zoeken”.

Tijdens de campagne delen Jorinde en andere ervaringsdeskundigen samen met hun naasten hun verhaal om het belang van praten over psychische klachten te benadrukken. Op heyhetisoke.nl staan tips die helpen het gesprek te beginnen.

Over Hey! Het is oké
Met de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’ werkt VWS samen met veel partijen die actief zijn op dit terrein, zoals de Angst Dwang en Fobie stichting, MIND, GGD GHOR, Samen Sterk zonder Stigma en verschillende professionals uit de geestelijke gezondheidszorg. Deze campagne maakt deel uit van ‘Hey! Het is oké’ om praten over psychische aandoeningen te normaliseren en het taboe hierop te doorbreken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie