Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. ANP Foto/Olaf Kraak

'College buigt zich dinsdag over wooncontainers voor daklozen'

5 november 2019 om 11:07 Zorg

EDE Het college van de gemeente Ede buigt zich dinsdag over een tijdelijke oplossing rondom het daklozenprobleem in de gemeente. Afgelopen maandag meldde Ede Stad.nl al dat er structureel twintig mensen in de Edese bossen slapen. Anne de Vries, beleidsadviseur maatschappelijke opvang, diende een voorstel in. ,,Nu de temperaturen dalen en de winter eraan komt moeten we kijken naar een tussenoplossing", licht ze toe.

Job Oldegbers

Het gaat om zogenaamde wooncontainers. ,,Natuurlijk zijn dat niet van die grote zeecontainers", maakt De Vries duidelijk. ,,Het zijn simpele, basale huizen waar de focus ligt op een bed en warmte", legt ze uit. ,,Er is sprake van een zorgelijke situatie omdat het steeds kouder wordt. Het sociaal pension, op het kazerneterrein, zal op termijn gerenoveerd worden en wellicht ontstaan er dan daar plekken, maar tot die tijd moeten we iets anders zoeken." Ondanks dat is het voorstel nog allesbehalve concreet, laat De Vries weten. ,,We weten nog niet om hoeveel woningen het zou gaan en welke locaties ervoor in aanmerking komen. Hier ga ik naar kijken nadat het college besloten heeft."

DRAAGVLAK Wel is er volgens de beleidsadviseur veel draagvlak voor het plan. ,,Ik acht de kans redelijk groot dat dit vanavond goed gaat komen. Dat bleek ook al wel uit inventarisaties. Mijn collega's zien steeds meer de essentie en de noodzaak om dit als gemeente op te pakken", besluit ze. 

Eerder deze week publiceerde EdeStad.nl al een interview met Robert Paul Fennema van het Leger des Heils in Ede. Wekelijks houdt hij de 'soepfietsronde' in en rondom het centrum van Ede waar hij eerder al signaleerde dat er tussen de tien en twintig mensen structureel in de Edese bossen verblijven. ,Oplossingen zijn niet gemakkelijk, maar wat mij betreft is hen aan hun lot overlaten dat zeker niet”, gaf hij aan. Lees hier het volledige premium-artikel.

OPGEJAAGD Ook Robert Paul Fennema van het Leger des Heils is enthousiast. Afgelopen weekend gaf hij op deze website al aan dat er een duidelijke taak voor de overheid ligt rondom de problematiek van de daklozen in Ede. ,,Het is een goede dag voor Ede," reageert hij enthousiast, ,,maar bovenal voor de doelgroep die het betreft!" Ondanks dat de besluiten nog niet helemaal rond zijn is dit volgens Fennema een éérste stap naar een ,,menswaardig bestaan voor deze mensen." Volgens hem is het een goed teken dat ook de gemeente de problematiek inziet. ,,Dit zorgt ervoor dat bij de daklozen in Ede een stukje 'opgejaagdheid' uit hun leven zal verdwijnen. Het gaat dan om de dagelijkse problemen zoals eten, drinken en een slaapplek." Dit zorgt ervoor dat er hopelijk ruimte in hun hoofd komt voor een stukje rust, meent Fennema. ,,En dat zou er voor kunnen zorgen dat ze zich openstellen voor een stapje hulpverlening. Dit is een opstapje naar een definitieve oplossing", geeft hij aan. ,,We zijn er nog niet, maar dat er zo snel iets zou gebeuren wist ik ook niet. Het is een mooie ontwikkeling!" besluit Fennema. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie