Afbeelding
Ede Stad

Facebook-hulpgroep draait volop: 'Enorme bereidwilligheid onder mensen'

16 maart 2020 om 11:01 Zorg Coronavirus

EDE De Facebook-groep CoronaHulp Ede draait overuren. Bennekommer Arie Barendrecht, werkzaam als IC-verpleegkundige in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, kwam vrijdag met het initiatief en enkele dagen later staat de teller op bijna 2400 leden. ,,Je merkt dat er een enorme bereidwilligheid is onder de mensen."     

Door Barry Wensink

Waar Arie Barendrecht IC-verpleegkundige is, werkt zijn vrouw als arts in een verpleeghuis. ,,We zien dat de berichtgeving over het coronavirus op veel mensen indruk maakt. Mensen blijven meer binnen en kijken vaker op internet. Daarom wilden we wat doen en dat is de Facebook-groep geworden. Eigenlijk hoop ik dat er weinig hulpvragen voorbij komen en dat mensen sowieso goed op elkaar letten." Na een dag is de pagina al aangepast, omdat het door de grote hoeveelheid berichten onoverzichtelijk werd. ,,Daarom hebben we de optie 'aanbod' geschrapt. Inmiddels heb ik een groepje mensen om me heen weten te verzamelen en zij gaan de pagina modereren." 

Dit is ons werk. We weten dat zoiets kan gebeuren

Barendrecht is in principe vrij van zijn werk tot donderdag, maar het is maar de vraag of dat in de praktijk ook zo is. ,,Er is een schaduwlijst gemaakt van mensen die oproepbaar zijn. Ik heb me opgegeven voor dinsdag en woensdag." De inwoner van Bennekom geeft aan dat de situatie in Italië, maar ook de situatie in Brabant, gebruikt wordt om in andere delen van Nederland voordeel uit te halen. ,,Daardoor weten we steeds meer wat we moeten doen. We kunnen ons voorbereiden op wat mogelijk komen gaat. In het verleden is er wel vaker een crisis geweest, maar niet zoals nu. Aan de andere kant: dit is ons werk en we weten dat zoiets kan gebeuren." 

Barendrecht (foto gemaakt door Tim Kooren) geeft aan dat onduidelijk is hoe een en ander zich verder gaat ontwikkelen. ,,We weten niet hoe de situatie volgende week en over enkele weken is. Er zijn plannen uit de kast getrokken om meer IC-bedden te hebben. Normaal zijn dat er in heel Nederland ongeveer 1.150, waarvan er zo'n 800 a 850 bezet zijn. Door onder andere medium care bedden en bedden op de uitslaapkamers om te bouwen krijgen we een uitbreiding van zo'n 850. Er zijn dan zo'n 2.000 IC-bedden."

NOODZAKELIJK De IC-verpleegkundige geeft aan dat bij die bedden ook apparatuur noodzakelijk is. ,,Aan die randvoorwaarden wordt nu hard gewerkt. Denk aan beademingsapparatuur, maar ook aan apparaten die vitale functies bewaken."

Volgens Arie Barendrecht, sinds 2013 werkzaam in de zorg, worden zogenaamde 'coronagangen' gemaakt bovenop de, landelijk, 200 isolatiekamers. ,,Normaal moeten de deuren per kamer dicht, omdat mensen anderen kunnen besmetten. Nu komen in die gangen mensen te liggen die allemaal al corona hebben. Zij kunnen elkaar niet meer besmetten."

Van diverse andere afdelingen komt hulp en ook mensen die in het verleden werkzaam waren in de zorg melden zich spontaan aan. Dat geldt ook voor studenten die in de toekomst in het vakgebied willen werken. ,,Het is belangrijk dat we het overzicht behouden. Collega's van andere afdelingen kunnen natuurlijk prima het wassen van patiënten overnemen om een voorbeeld te geven. Een ander, die daarin gespecialiseerd is, kan zich dan volledig concentreren op de beademingsapparatuur."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie