De regels voor een uitvaart zijn vanwege de coronacrisis aangepast.
De regels voor een uitvaart zijn vanwege de coronacrisis aangepast. BDUmedia

Maximaal dertig personen bij uitvaart: 'Moeilijke keuzes voor familie'

16 maart 2020 om 18:30 Zorg Coronavirus

EDE Het is ook voor de uitvaartbranche een bijzondere tijd, aangezien vanwege de coronacrisis regels zijn opgesteld met betrekking tot een begrafenis en crematie. ,,Zondagavond werd de regel dat alleen eerstegraads familie bij een uitvaart welkom is. Gelukkig is dat nu aangepast en vanaf dinsdag zijn maximaal dertig personen welkom", aldus uitvaartverzorger Freddy Onderstal uit Ede.

door Barry Wensink

De regel is aangepast door de BGNU, de branchevereniging voor de uitvaartsector. In overleg met families moet worden vastgesteld welke dierbaren worden uitgenodigd. De Landelijke Vereniging van Crematoria en Dela, de uitvaartondernemer die jaarlijks 33.000 van de 106.000 uitvaarten in ons land verzorgt, gaat deze lijn volgens hun zegslieden volgen.

REGELS ,,Het is verschrikkelijk voor de nabestaanden dat er niet meer mensen op een uitvaart mogen komen. Hopelijk blijft het bij deze regels en wordt het niet nog strenger", zegt Onderstal. De regel dat nabestaanden verplicht anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden blijft van kracht. Bij geen enkele begrafenis of crematie wordt voorlopig nog koffie geschonken, om te voorkomen dat mensen elkaar dan toch weer gaan aanraken. Ook werken de uitvaartondernemers niet meer mee aan een nazit elders.

De regel om tijdens het condoleren geen hand te geven, maar de hand op het hart te houden is volgens Onderstal een prima alternatief. ,,Ik heb dat onlangs meegemaakt tijdens een uitvaart in de kerk. Mensen werkten er goed aan mee en keken elkaar diep in de ogen. Dat ging eigenlijk heel vloeiend." Een (bemoedigende) knuffel geven is er voorlopig echter niet meer bij.

We moeten het zeker  tot 6 april zoeken in alternatieven

Onderstal is zich bewust van het feit dat velen die normaal een uitvaart zouden bezoeken nu noodgedwongen afwezig zijn. ,,Dat is heel pijnlijk. We moeten het zeker tot 6 april zoeken in alternatieven. Bijvoorbeeld via een livestream die iedereen op afstand kan volgen of door een dienst op te nemen en later te bekijken. De uitvaart moet natuurlijk doorgaan, maar op een later moment kan een soort van samenzijn plaatsvinden."

De Edese uitvaartverzorger hoopt niet op Italiaanse taferelen waarbij helemaal geen familie meer aanwezig mag zijn bij een begrafenis en crematie. ,,Laten we hopen dat de regels de komende weken blijven zoals ze zijn en niet nog strenger worden. Het is voor de familie al zwaar genoeg om te beslissen wie wel en wie niet tot de dertig personen behoren die welkom zijn." Vooralsnog mag de overledene nog 'gewoon' aangeraakt worden als nabestaanden dat willen. ,,Het is wel zaak om vervolgens direct je handen te ontsmetten en niet eerst je eigen gezicht aan te raken." 

Kijk hier voor een overzicht van de genomen maatregelen in de uitvaartbranche.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie