Afbeelding
www.pixabay.com

Run op griepprik verwacht: extra vaccins ingekocht

21 oktober 2020 om 05:00 Zorg

EDE Zo’n zes miljoen ouderen krijgen in oktober en november een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Ruim de helft van de 60-plussers heeft voor zo’n vaccin gekozen tijdens het griepseizoen 2018/2019, blijkt uit de meest recente cijfers van de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). In de gemeente Ede lag dat percentage op 60,2 procent van de 60-plussers.

Op de Nationale Griepprikdag, deze woensdag, besteedt de Nederlandse Influenza Stichting speciale aandacht aan het belang van de griepprik in tijden van Covid-19. Ouderen en kwetsbaren kunnen voor zo’n vaccin kiezen, en het RIVM verwacht dat als gevolg van de corona-uitbraak veel meer mensen dan normaal een jaarlijkse griepprik willen. De organisatie beheert de inentingen en heeft 15 procent meer vaccins ingekocht. De kans bestaat dat dit alsnog niet genoeg is, al weet het RIVM op dit moment nog niet of er ook daadwerkelijk tekorten zullen ontstaan.

EPIDEMIE Het ‘griepseizoen’ is nog niet begonnen. De periode waarin de meeste mensen griep krijgen loopt in de regel van november tot en met maart. Bij ouderen en chronisch zieken kan griep onder andere leiden tot longontsteking of hartproblemen. Het griepvaccin verkleint de kans om ziek te worden. In het dagelijks spraakgebruik worden allerlei zaken als verkoudheid, hoesten en koorts optreden ‘griep’ genoemd. De inenting beschermt echter tegen ‘echte’ griep, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Het aandeel ouderen dat zich eind 2018 en begin 2019 liet inenten loopt uiteen van ongeveer een kwart in Staphorst en Urk, tot zo’n driekwart van de 60-plussers in het Groningse Ten Boer, Sint Anthonis in Brabant en Kerkrade in Zuid-Limburg. Er is verder geen duidelijk regionaal patroon zichtbaar wat betreft het percentage ingeënte ouderen. Bekijk in onderstaande kaart per gemeente hoeveel procent van de 60-plussers in de winter van 2018/2019 de griepprik hebben gekregen.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie