V.l.n.r. diëtist Mirjam Holverda, verpleegkundig specialist oncologie i.o. Anne Venes en fysiotherapeut Linda van de Worp-Kalter.
V.l.n.r. diëtist Mirjam Holverda, verpleegkundig specialist oncologie i.o. Anne Venes en fysiotherapeut Linda van de Worp-Kalter. Ernst-Jan Brouwer

Ziekenhuis Gelderse Vallei start project voor patiënten met darmkanker

23 november 2020 om 14:04 Zorg

EDE Het Darmlevercentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei is gestart met het project XtraFit voor patiënten die geopereerd worden aan darmkanker. Door extra begeleiding van fysiotherapeut en diëtist wil het ziekenhuis patiënten met darmkanker fitter krijgen voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn zorgt namelijk voor een grotere weerstand waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen. En bovendien verkleint het de kans op complicaties.

,,Ziek zijn kan invloed hebben op de stofwisseling, waardoor niet alleen vetweefsel, maar ook spier- en orgaanweefsel verbruikt worden”, zegt fysiotherapeut Linda van de Worp-Kalter. ,,Dit effect is nog sterker bij een operatie, chemotherapie- en radiotherapiebehandeling, behandelingen die patiënten met darmkanker vaak krijgen. Het gevolg is gewichtsverlies dat voor een groot gedeelte komt door verlies aan spiermassa.”

Dit kan volgens Van de Worp-Kalter een grote invloed op het dagelijks leven hebben. ,,Bij verlies aan spiermassa kunnen patiënten namelijk meer moeite hebben met activiteiten als opstaan, lopen en fietsen. Hierdoor, en door hun ziekte, bewegen ze minder waardoor de lichamelijke conditie afneemt en het herstel trager gaat. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk tijdens de behandeling te starten met aandacht voor voeding en bewegen, kortom aandacht voor fit worden.”

ADVIES Diëtist Mirjam Holverda is ook betrokken bij XtraFit en legt uit hoe het werkt: ,,Patiënten met darmkanker zien minimaal twee keer tijdens de behandelingen de fysiotherapeut en de diëtist. Bij de diagnose en na de operatie. Als er sprake is van chemotherapie, ook nog 3 maanden na het afronden van de chemotherapie.”

,,Patiënten vullen elke keer vooraf digitaal vragenlijsten in. Aanvullend doen zij tijdens het spreekuur een aantal testen. Op basis hiervan krijgen ze een compleet en persoonlijk advies over voeding en bewegen. Met dit advies kunnen ze direct zelf aan de slag.”

Als naast de begeleiding vanuit het Darmlevercentrum van het ziekenhuis patiënten nog extra professionele begeleiding nodig hebben, worden zij verwezen naar een gespecialiseerd netwerk in de eerste lijn. Patiënten kunnen dan terecht bij een fysiotherapeut, diëtist of de buurtsportcoach dichtbij huis. Daarmee krijgen zij volgens Ziekenhuis Gelderse Vallei de juiste zorg op de juiste plek.

De komende jaren wordt XtraFit binnen het onderzoeksprogramma ‘Voeding & Gezondheid’ van het samenwerkingsverband Regiodeal Foodvalley geëvalueerd. Er wordt gekeken naar kwaliteit van leven, voedingstoestand en de fysieke conditie. De inzichten uit dit onderzoek worden ingezet om een (na)zorgplan voor patiënten met darmkanker te ontwikkelen. En om voedings- en beweegadviezen te implementeren in de zorgpraktijk en richtlijnen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie