Voormalig gebouw van de Hoenderloogroep
Voormalig gebouw van de Hoenderloogroep Archief BDU

‘Kwaliteit zorgaanbieder Pluryn blijft aandacht houden’

2 april 2021 om 18:30 Zorg

EDE De jongeren van de inmiddels gesloten Hoenderloogroep zijn goed (her)geplaatst, zegt wethouder Leon Meijer. ,,We hebben als gemeente nauw overleg met zorgaanbieder Pluryn over de vervolgstappen. De kwaliteit van de aangeboden zorg blijft aandacht houden.” 

Eind 2019 kondigde Pluryn de sluiting aan van de jeugdzorginstelling De Hoenderloogroep in Apeldoorn.Tweehonderd jongeren moesten elders geplaatst worden. Er was onzekerheid en verdriet over de ontwikkelingen bij jeugdigen, ouders en medewerkers.

Er was zowel door het ministerie als Pluryn een passende plek beloofd voor de jongeren, maar volgens het raadslid Carola van Ruiswijk (CDA) zitten er nu nog steeds jongeren zonder onderwijs of werk thuis. Volgens de verantwoordelijke staatssecretaris is de gemeente verantwoordelijk. Ruiswijk: ,,Wat zijn de gevolgen voor de jeugdzorg op langere termijn?”

De sluiting van De Hoenderloogroep had verschillende redenen, memoreert de wethouder. ,,Er waren financiële redenen en het ging om de kwaliteit van de aangeboden zorg. Een verbeterslag lukte niet. Het was niet de bedoeling dat de tweehonderd jongeren daar zouden blijven, zij stromen op een bepaald moment uit. Dertig procent is teruggegaan naar huis. Anderen hebben elders een plek gevonden. Dat was een hele onderneming, maar is tot tevredenheid verlopen.Verandering van woonplek, een verhuizing, is nooit prettig. Daardoor ontstond een negatieve sfeer.

Twee van de jongeren die waren ondergebracht bij De Hoenderloogroep kwamen uit het gebied van FoodValley. Eén uit Ede en één uit Nijkerk. ,,Die zijn goed geplaatst”, zegt de wethouder.

Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie