Afbeelding
GGD

Meer kinderen in gemeente Ede zijn volledig gevaccineerd

1 juli 2021 om 16:21 Zorg

EDE Het aandeel volledig ingeënte 2-jarigen is dit jaar aardig gestegen. In de gemeente Ede is dit jaar 83,3 procent van de 2-jarigen volledig ingeënt, in 2020 was dit nog 80,6 procent. Ook landelijk was een stijging te zien. Van de kinderen die zijn geboren in 2018 kreeg landelijk gezien 91,3 procent alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. In 2020 was dit 90,8 procent, blijkt uit cijfers die het RIVM donderdag heeft gepubliceerd. 

In het Rijksvaccinatieprogramma zitten prikken tegen ziekten als kinkhoest, mazelen en meningokokken. Tot vorig jaar daalde het aandeel 2-jarigen dat al deze vaccins kreeg nog. Zo’n vier op de honderd kinderen is tegen geen enkele ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt. In de gemeente Ede heeft 12,6 procent van de 2-jarigen geen enkele vaccinatie gekregen, in 2020 lag dit cijfer nog op 14,8 procent.

Volgens het RIVM lijken de coronamaatregelen nauwelijks invloed te hebben gehad op het aantal kinderen dat is gevaccineerd. Lees hier het bericht van het RIVM over de landelijke trends.

Op onderstaande kaart zie je per gemeente welk percentage van de 2-jarigen in 2021 en in 2020 volledig ingeënt was (die dus het hele Rijksvaccinatieprogramma doorlopen hebben). In de pop-up (klik op de gemeente van je keuze) zie je de cijfers per soort vaccinatie (naar de ziekten waarvoor ze de kinderen beschermen), met daarnaast het percentage kinderen dat op die leeftijd geen enkele vaccinatie had gehad. 


De volgende vaccinaties zijn opgenomen in het prikprogramma:
BMR > vaccinatie die beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Kinderen van 14 maanden oud krijgen deze inenting.
DKTP > vaccinatie die beschermt tegen vier infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio. De inenting wordt gegeven aan kinderen van 6 tot 9 weken oud.
Hepatitis B > vaccinatie tegen hepatitis B.
Hib >  vaccinatie tegen de HiB-bacterie. Kinderen worden gevaccineerd vanaf 6 weken oud en de vaccinaties worden herhaald bij 3, 4 en 11 maanden.
Meningokokken >  vaccinatie tegen de meningokokken C-bacterie die wordt gegeven aan kinderen van 14 maanden oud.
Pneumokokken > vaccinatie tegen pneumokokken, die drie keer wordt gegeven. Kinderen krijgen hun eerste pneumokokkenvaccinatie als zij tussen 6 en 9 weken oud zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie