Tessa heeft een beugel en haar moeder sinds kort ook.
Tessa heeft een beugel en haar moeder sinds kort ook. Ted Walker

‘Mijn moeder is weer helemaal jong. Ze heeft een beugel en zit weer op school’

8 december 2021 om 08:00 Zorg

EDE Een beugel op latere leeftijd gek? Dat is allang niet meer zo, stelt Wendy van den Brink (39). De Edese draagt sinds kort een slotjesbeugel. Handig, want nu kan ze tegelijk met haar dochter Tessa (12) naar de controleafspraken. ,,Ik heb wel bewust gekozen voor een beugel met witte slotjes. Dat valt minder op.”

Ze zijn allebei eigenwijs, gaan er helemaal voor als ze iets willen, bakken veel samen en zakken graag met z’n tweetjes onderuit op de bank voor een mooie Disneyfilm. En dan dragen Wendy en Tessa ook nog eens allebei een slotjesbeugel. Tessa als eerste in groep 8 van haar basisschool en Wendy als student aan de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) tot Verzorgende IG. ,,Mijn moeder is weer helemaal jong”, lacht Tessa. ,,Ze heeft een beugel en zit weer op school.” 

VROEGER NIET NODIG Toen Wendy jong was, vond haar tandarts een beugel niet nodig. Pas op latere leeftijd merkte ze dat er te veel speling zat tussen haar tanden. Daardoor kon ze ’s nachts met haar tong een spleet tussen haar tanden duwen. ,,Die spleet vond ik lelijk. Je gebit is toch je aangezicht en ik wil onbezorgd kunnen glimlachen.” 

Dus toog Wendy samen met haar dochter naar Orthodontiepraktijk Binda in Ede. Tessa had een kleine overbeet en er was in haar mond te weinig ruimte voor al haar kiezen. Inmiddels blinken er bij beide dames slotjes in de mond, mét elastieken. ,,Mijn moeder koos voor zilveren elastieken, zodat ze niet zo opvallen. Maar ik wil vrolijke kleurtjes. Je hebt maar één keer in je leven een beugel, dus dan kun je maar beter voor wat vrolijkheid kiezen.”
Mooi meegenomen is dat ze gezellig samen naar controle-afspraken kunnen, vinden moeder en dochter. Daardoor zitten ze ook op dezelfde dagen met gevoelige tanden. ,,Na de controle zijn je tanden altijd wat gevoelig. Dus die avond eten we samen soep.”

BIJNA ONZICHTBAAR Op haar werk in de ouderenzorg kijken mensen weleens vreemd op van haar glimlach, zegt Wendy. ,,Zeker de mensen met dementie vinden mijn beugel weleens gek. Ik ben natuurlijk ook geen 12 meer, dus het is anders. Maar buiten werk om krijg ik weinig reacties. Ik heb het idee dat het normaler is dan vroeger om als volwassene een beugel te nemen”, stelt de Edese. Toch koos ze bewust voor een beugel met witte brackets, zoals de slotjes worden genoemd. Die zie je nauwelijks zitten op witte tanden. ,,Je ziet het draad dat ertussendoor loopt wel, maar de slotjes vallen een stuk minder op. De beugel oogt anders. Dat voelt voor mij prettiger.”

OUDERE PATIËNTEN Dat volwassenen vaker voor een onzichtbare beugel kiezen, beaamt Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda. ,,We zien vaker witte brackets bij volwassenen. Die groep vraagt bovendien vaker naar een beugel die minder zichtbaar is.” 

De orthodontist ziet überhaupt steeds meer patiënten met een hogere leeftijd de praktijk binnenkomen. ,,Sommige zijn 75, misschien wel 80 jaar oud als ze hier komen. Natuurlijk geldt: hoe eerder je aan een beugel begint, hoe meer plezier je ervan hebt. Maar een mooi gebit geeft meer zelfvertrouwen, op elke leeftijd. Als iemand gezond tandvlees heeft, kan een beugel op latere leeftijd goed.”

Hoewel het steeds normaler wordt om later in het leven een beugel te nemen, merkt Binda dat volwassenen langer kunnen twijfelen voordat ze eenmaal de stap naar de orthodontist zetten. ,,Soms twijfelen ze al 10 of 15 jaar. Er is meer sprake van schroom, al merk ik wel dat die minder wordt. Dat komt doordat volwassenen vaker familieleden of kennissen zien met een beugel.” 

Dit artikel wordt u aangeboden door Orthodontiepraktijk Binda in Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie