Afbeelding
@tedxmedia
De specialist

Oefentherapie bij bewegingsklachten: ‘Merle Leemhuis leert je je houding aan te passen’

19 april 2022 om 15:00 Zorg

BENNEKOM Bij Fysiotherapeutisch Centrum van Bergen vind je verschillende soorten therapeuten die zowel onafhankelijk van elkaar als samen werken. Eén van die therapeuten is Merle Leemhuis. Zij is oefentherapeut. Merle helpt haar patiënten met het verbeteren van de lichaamshouding en bewegingsgewoonten. ,,Als bewegingsklachten en/of blessures blijven of na een bezoek aan bijvoorbeeld onze fysio-, of manueel therapeut steeds terugkomen, dan kan dat te maken hebben met de manier waarop iemand beweegt’’, legt Merle uit.

Toen Merle op de havo zat, wist ze al dat zij therapeut wilde worden, maar ook dat zij geen fysiotherapie wilde gaan studeren. ,,Waarom ik dat niet wilde, weet ik niet’’, kijkt ze terug naar die tijd. 

,,Ik weet wel dat ik in de vierde een dagje heb meegekeken op de opleiding tot oefentherapeut en dat ik meteen wist dat dit het voor mij zou worden. Of het wellicht zo is dat ik liever probeer klachten te voorkomen dan ze ‘weg te masseren’? Dat argument kende ik toen denk ik nog niet. Ik wilde toen geen fysio gaan doen, omdat ‘iedereen’ dat al deed. Maar zeker toen ik de opleiding had afgerond zag ik die meerwaarde in de samenwerking met de collega’s binnen de praktijk.’’

WAT KAN JIJ TOEVOEGEN? In het begin voelde Merle zich een beetje de vreemde eend in de bijt. ,,Zo werd er ook wel een beetje gekeken. Vragend in de zin van; wat kan jij toevoegen. Toen ik dat duidelijk maakte in een presentatie zag je ideeën en mogelijkheden ontstaan voor diverse patiënten die bij mijn collega’s onder behandeling waren. Ik kan bijvoorbeeld super samenwerken met de manueel therapeut. Die kan iemand helemaal losmaken, maar diegene zit niet voor niets vast. En daar komt mijn vak om de hoek kijken. Samen met de patiënt ga ik na hoe zij beweegt en bekijken we of de klacht daarin haar oorzaak vindt. De vervolgstap is dan het leren aanpassen van de houding waardoor die klacht ontstaat zodat deze wegblijft. Onlogisch eigenlijk hè. Wij maken onszelf het liefst onnodig’’, zegt Merle Leemhuis lachend.

Het klinkt inderdaad niet zakelijk, maar het is wel de kracht van de praktijk van Nicole van Bergen. Met meerdere disciplines in één gebouw kunnen klachten van patiënten breed bekeken en behandeld worden. Het is dan ook niet voor niets dat de praktijk Fysiotherapeutisch Centrum Van Bergen heet.

Dit artikel wordt u aangeboden door Fysiotherapeutisch Centrum van Bergen, Heerdlaan 39-41-43, 6721 GL in Bennekom. Tel. 0318-575165 of www.fysiomanueel.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie