Afbeelding
Theo Beumer

Amateurvoetbalseizoen ten einde: de reacties uit de 'Edese voetbalwereld'

1 april 2020 om 09:14 Corona

EDE Het seizoen 2019/2020 in het amateurvoetbal in Nederland is per direct ten einde. Dat heeft voetbalbond KNVB dinsdag besloten als reactie op de door het kabinet aangekondigde nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Eip Janssen/Wim van Kessel

Door de beslissing van de KNVB komt er dit seizoen geen eindstand en is er dus ook geen kampioen, promovendus en degradant. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. 

FC Jeugd, SDS '55  en Fortissimo stonden erop de ranglijst goed voor. Promotie naar een naast hogere klasse in het vizier. ,,Ik vind het een onbegrijpelijke beslissing. We hebben tweederde van de competitie gespeeld en daar zet men zomaar een streep doorheen", steekt Fortissimo-trainer Paul Bremer van wal. Hij snapt dat ploegen die onderaan staan daar anders over denken. ,,Voor mij speelt ranglijstpositie niet mee. Voetbal gaat over winnen en verliezen. Daarvoor moet je beloond worden. Dat geldt evenzeer voor degraderen. Bij de KNVB begrijpt men kennelijk de essentie van sport bedrijven niet", baalt Bremer. Wat had hij dan wel gewild? ,,Een promotie- en degradatieregeling zoals bijvoorbeeld de volleybalbond heeft gedaan. Het aantal punten delen door het aantal gespeelde wedstrijden en op basis van procenten beslissingen nemen." De Fortissimo-trainer ziet deze beslissing als een zware tegenslag in de weg omhoog. Toch wil hij positief eindigen. ,,Met de selectiegroep inclusief staf gaat het gelukkig goed. Via de groepsapp houden we contact", eindigt een teleurgestelde Bremer.

Ook zijn FC Jeugd-trainer Mohammed Mouhouti en technisch manager Melis Versteeg hebben grote moeite met de dinsdagavond genomen beslissing. ,,De gezondheid van ons allen is het belangrijkste. In die zin kan ik de beslissing van de KNVB volgen. Maar waarom niet naar de laatste stand gekeken. En daar conclusies ten aanzien van promotie en degradtaie aan verbinden", vragen de trainer en de technisch manager zich af.

,,Het voelt wrang aan dat je drie kwart van de competitie hebt gespeeld en een historisch feit (tweede klasse) kunt bereiken. Dat valt ineens in duigen. We waren bezig onze selectie op tweede klasse niveau in te richten. Nu is maar de vraag of toezeggingen van spelers ook werkelijkheid worden", baalt Versteeg. Ook bij FC Jeugd zijn gevallen bekend die ongerustheid oproepen ten aanzien van het coronavirus. ,,Wel zijn de eerste geluiden in de groepsapp dat het besluit als een doffe dreun is binnen gekomen. Van vakantieplannen komt niets terecht. Dus veel spelers vragen zich af waarom de competitie niet in augustus en/of september wordt uitgespeeld."

Ronald Tulen, de trainer van SDS '55 heeft de beslissing ook gelezen. ,,Ik heb op dit moment niet veel contact met de selectie. Wel regelmatig met de club." Het niet uitspelen van het seizoen wordt omschreven als een 'naar' gevoel. ,,SDS '55 staat bovenaan en heeft al een periodetitel. Naar mijn mening mag daar niet aan voorbij worden gegaan. Ik had verwacht dat er rekening zou worden gehouden met de geleverde prestaties", meent Tulen. ,,Nu deze beslissing genomen is zullen we volgend jaar helaas weer in de vierde klasse moeten beginnen", sluit Ronald Tulen af. Later op dinsdagavond vatte de trainer zijn mening via een Twitterbericht als volgt samen: 'De @knvb besluit de amateurcompetities niet uit te spelen. Prima beslissing, omdat gezondheid boven alles gaat. Sportief worden nu de slecht presterende clubs bevoordeeld boven de goed presterende. #zuur #welperiodetitelgeenpromtiekans #eengoedebeslissingvooriedereeniserniet.'' 

,,Allereerst, welke beslissing ook inzake het coronavirus wordt genomen, zolang dit ten goede voor de volksgezondheid is, staan wij hier volledig achter'', opent trainer Danny Suitela namens Ede/Victoria. ,,Voor ons heeft de beslissing van de KNVB sportief gezien weinig gevolgen. Wij hadden aanvankelijk geen doelstelling, Alleen een team opbouwen. Voor de winterstop toch besloten dat wij richting de middenmoot wilden. Wij lagen op koers.''

,,Met het team gaat het verder prima. Je merkt wel dat iedereen graag elkaar wel weer wil ontmoeten. Zowel op als buiten het veld. Daaruit blijkt ook dat wij een zeer hechte, leuke en gezellige ploeg en club hebben. Het contact gaat nu via vooral via groepsapp. Met leuke en minder leuke berichten, trainingsschema's, filmpjes, muziek en dergelijke'', aldus Suitela. ,,Voor volgend seizoen heeft het stopzetten van de competitie gevolgen. Vooral in je trainingsopbouw. Sommige spelers die nu niet topfit zijn, moeten weer opnieuw beginnen. Verder gaan we gewoon een nieuwe start maken en een nieuwe doelstelling bepalen. Als laatste wil ik nog wel zeggen dat ik het erg jammer vindt, dat wij met Ede/Victoria ons 100-jarig bestaan niet kunnen vieren'', besluit Danny Suitela.

Net als voor Ede/Victoria, leek het seizoen voor Lunteren te zijn gespeeld. De ploeg stond veilig in de middenmoot. ,,Voor ons maakt deze beslissing sportief gezien niet zo veel uit'', reageert oefenmeester Dennis van den Berg. ,,Wij hadden wat marge richting de onderkant. Moesten nog een paar punten halen. Dus in die zin is het voor ons niet heel ongunstig. De uitkomst was te verwachten, alhoewel vorige week in België is beslist dat de stand per 12 maart wordt aangehouden, waardoor er wel gepromoveerd en gedegradeerd wordt.''

De trainer van Lunteren had afgelopen week met iedereen nog contact gehad. ,, Zoals iedereen, ondervinden wij ook de gevolgen van het thuis zitten. Wij hebben jongens met een eigen zaak, jongens die op school zitten, jongens met net een nieuwe baan, veel werken er thuis. Zo heeft iedereen wel z'n eigen perikelen uiteraard. Het belangrijke is, voor zo ver ik het weet, iedereen gezond en fit is. Dat geldt ook voor naaste familie, vrienden en staf. Voor komend seizoen vind ik het wel jammer dat Blauw Geel'55 nu niet promoveert. Die had ik er graag bij gehad. Verder zijn wij rond met de selectie voor het komende jaar, tenzij we nog tegen een speler aanlopen'', besluit Dennis van den Berg.

,,Ik vind het besluit van de KNVB logisch. Ze kunnen weinig anders. Voor ons betekent dit handhaving, dat is mooi natuurlijk'', stelt Jan Fluit van Advendo. ,,Wij presteerden weliswaar na de winterstop veel beter, maar stonden nog wel zes punten achter een veilige plek. Mijn mening van dit besluit staat los van ons zelf. Clubs laten promoveren of degraderen op deze stand nu met nog negen wedstrijden te gaan, was geen issue. Ik hoop voor volgend seizoen dat iedereen weer gezond kan starten en dat we van dit virus verlost zijn. Een jaar opnieuw starten met dezelfde competities staat hierbij in het niets. Het is wel vervelend voor enkele clubs die op zeker al bijna kampioen waren. Maar ook dit staat in het niets bij deze bizarre onwerkelijke situatie in de wereld.'' .

,,Laat ik voorop stellen dat het erg jammer is dat wij voorlopig niet meer kunnen voetballen'', laat Arnold Brehler namens Bennekom weten. ,,Dat wij op deze manier het seizoen moeten afsluiten. Gezondheid staat toch op de eerste plaats. Eerlijk gezegd had ik deze uitkomst verwacht, maar voor de clubs die boven aanstaan is het zuur, maar onderin zijn ze er waarschijnlijk blij mee. Met Bennekom wilden wij vol voor de laatste periode gaan om zo toch mee te kunnen spelen om de prijzen. Maar met de 1,5 meter afstand regel wordt het ook wel lastig verdedigen, dus het besluit van de KNVB is jammer maar terecht. Als wij bovenaan hadden gestaan, dan had het misschien anders gevoeld maar neemt niet weg dat ik er dan niet anders op zou hebben gereageerd.''

Voor de trainer van Bennekom betekent het nu dat zijn drie jaar er op De Eikelhof op zit. Volgend jaar DTS Ede, dat haar promotiekansen ziet vervallen. ,,Dit betekent dat we volgend seizoen in ieder geval weer de derby hebben in de gemeente Ede. Misschien wel even opletten dat ik in de goede dug out ga zitten'', besluit een grappende Arnold Brehler.

Voor Edesche Boys-trainer Jan Beumer komt de beslissing niet onverwachts.

,,Deze uitkomst moeten we respecteren. Natuurlijk was doorspelen een mooier scenario geweest. Maar laten we ons realiseren in een bijzondere situatie te verkeren. Het voetbalvirus wint van het  coronavirus. Dat is bitter." De trainer is blij dat zover hem bekend het met zijn spelers goed gaat. ,,Volgend seizoen hopen we met een nieuwe en grotere selectie fris en gezond aan het seizoen 2020/2021 te beginnen. Wanneer dat ook is", eindigt Beumer positief. 

,,De beslissing van de KNVB komt niet onverwacht'', reageert Jeroen Spies van DTS Ede. ,,Ik had wel gehoopt op een andere uitkomst. Dat er nog een promotie/degradatieregeling zou komen. Ook dat de beker nog een ronde zou worden gespeeld. Had DTS zich voor het eerst in de historie kunnen plaatsen  voor de grote KNVB beker.''

,,Zeker nu DFS besloten heeft te stoppen met voetbal op eerste klasse niveau, hadden wij kans gehad op de titel. Wij zaten in een goede flow. Heel vervelend dat wij het niet kunnen afmaken. Wij waren er heel dichtbij, maar zijn er nu heel ver van af. Maar dat moeten wij accepteren.''

,,Persoonlijk vind ik het heel vervelend op zo'n manier na vier mooie jaren afscheid van DTS te nemen. De samenwerking met de staf was heel goed. Natuurlijk had een titel of bekersucces goed op mijn CV gestaan. Maar waar ik veel meer moeite mee heb, dat het ineens stopt. Mijn trainershart huilt. Dit gaat voorlopig nog wel een vervelende nasmaak houden'', besluit Jeroen Spies.

Blauw Geel’55 trainer David Wagensveld reageert woensdagmorgen berustend. ,,We hadden denk ik een grote kans op het kampioenschap en/of promotie. Ik had met mijn nieuwe club Renswoude in de tweede klasse graag tegen Blauw Geel gespeeld”, is zijn eerste reactie. ,,Ik had zelf een ander besluit genomen. Ik had zodra dat mogelijk begin volgend seizoen de competitie afgemaakt. Daarna voor seizoen 2020/2021 nog een halve competitie gespeeld. Eerlijker en misschien spectaculairder”, besluit Wagensveld. 

Ook SV Harskamp trainer Connie van den Dikkenberg reageerde woensdagmorgen. ,,In de eerste plaats ben ik blij dat voor zo ver mij bekend zijn er geen corona problemen binnen de club. Mijn mening is dat de KNVB geen goed besluit heeft genomen. Er zijn genoeg wedstrijden gespeeld om consequenties aan de stand te verbinden. Hoewel dit voor ons, promotie niet speelt, zou ik dat ook in geval van een degradatie mogelijkheid hebben gezegd." 

De trainer kijkt ook nog naar volgend seizoen. ,,De club zal zich moeten versterken om volgend seizoen beter te presteren. Ik weet dat de technische commissie daarmee bezig is. Een zorg voor later. Eerst de strijd tegen het corona virus winnen", besluit Connie van den Dikkenberg.

,,Ik denk dat dit uiteindelijk de beste oplossing is'', reageert Ronald Lieftink namens SV Otterlo. ,,Als je kijkt naar onze klasse (derde klasse B) waar de top 3 drie punten van elkaar afstaat, zou het tekort door de bocht zijn, om op basis van de huidige stand de kampioen te bepalen. Maar ik weet bijvoorbeeld ook dat een club als OSS'20 veertien punten voor staat op nummer twee in  de hoofdklasse zondag. Dan is het niet echt lekker dat je toch geen kampioen wordt.''

De club van Ronald Lieftink verspeelde op het laatste moment de eerste periodetitel. Die achteraf dus geen waarde zou hebben gehad. ,,Hoewel wij zeven punten van koploper Blauw Geel stonden, voelden wij ons zeker nog niet kansloos voor een prijsje. En misschien ook nog wel om de titel zouden kunnen meedoen. Het krachtsverschil is heel klein in deze klasse. Dan moet het maar volgend seizoen.''

,,Al met al is het wel een hele rare gewaarwording. Thuis zijn ze er blij mee. Maar de zaterdagen worden nu zonder voetbal ingevuld'', besluit Ronald Lieftink.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie