Afbeelding
Theo Beumer

Mogelijke hervatting sportcompetities goed nieuws voor DVO en Polar Bears

Corona Coronavirus

EDE Het lijkt erop dat er binnenkort weer gesport kan worden. Het kabinet wil dat een aantal topsportcompetities vanaf 17 december weer kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen. Dat zou voor zover nu bekend onder meer goed nieuws zijn voor de korfballers van DVO en voor de waterpolomannen en -vrouwen van Polar Bears.

In de sporten hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis kan de hoogste competitie vanaf 17 december worden hervat, mits de Tweede en Eerste Kamer ook akkoord gaan. Het betreft zo’n 5000 topsporters die dan weer aan de slag kunnen.

De mededeling dat heel wat topsportcompetities binnenkort hervat kunnen worden, kwam voor de betrokken bonden als een verrassing. ,,Daar zijn we heel blij mee”, zegt directeur Erik Gerritsen van hockeybond KNHB. ,,We hebben hier stevig voor gelobbyd, maar het kwam desondanks als een positieve verrassing.”

,,Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we het seizoen in de hockey-hoofdklasse toch op een normale manier uitspelen”, aldus Gerritsen. ,,We hebben daar al diverse scenario’s voor klaar liggen. We gaan nu eerst met de clubs afstemmen hoe lang de trainingsperiode moet zijn en wanneer de competitie weer kan starten.”

De sportbonden hoopten dat het kabinet toestemming zou geven om in ieder geval weer op een normale manier te kunnen gaan trainen. De mededeling dat de topsportcompetities hervat mogen worden, was een bonus. ,,Dat kwam als een verrassing. Tussen trainen en spelen zit ook eigenlijk niet zoveel verschil”, zegt voorzitter Ramses Braakman van de Dutch Basketball League. ,,Het gaat om een beperkte groep mensen, er is geen publiek en er zijn weinig reisbewegingen.”

De topsporters moeten iedere week een coronatest ondergaan. ,,Het is een serieuze optie om daarvoor de XL-teststraten van de GGD voor te gebruiken. Die zijn toch grotendeels onbenut”, aldus Braakman, die verwacht dat het basketbalseizoen helemaal kan worden uitgespeeld als de competitie in januari wordt hervat. ,,Al moet je dan natuurlijk geen besmettingen krijgen binnen teams, want we hebben weinig ruimte in de kalender.”

Ook bij volleybalbond Nevobo wordt direct alles in gang gezet om de Eredivisie bij de mannen en vrouwen te hervatten. ,,Dit is een hoopvol bericht”, zegt algemeen directeur Guido Davio. ,,We gaan direct aan de slag om de voorwaarden en consequenties in kaart te brengen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie