Afbeelding
Joep von Berg

Van Gent Finaleweken: Vrouwen MHC Ede boeken zure nederlaag tegen HC Houten

Hockey Van Gent Finaleweken 2022

EDE De zon zette de vrouwen van MHC Ede vanmiddag bij het eerste fluitsignaal tegen Hockeyclub Houten volop in de spotlights. Maar gaandeweg keerden de hockeysters het hemellichaam de rug toe. De blauw-grijze tenues die hadden moeten schitteren, verbleekten meer en meer.

door Chris Reinders

Want de hockeyvrouwen uit Ede wisten op het hoofdveld van Sportpark Groene Zoom in het Utrechtse dorp hun langgekoesterde wens niet te realiseren. Door de 5-0 nederlaag ging het kampioenschap in de eerste klasse en promotie naar de Overgangsklasse aan hun neuzen voorbij. Een niveau waar het team naar snakt, vertelde de jarige Anneke van Dam na afloop van de wedstrijd. ,,Het is alweer twintig jaar geleden dat Ede in de Overgangsklasse speelde. En we willen weer uitgedaagd worden. Bovendien hoeven we dan niet meer naar Groningen”, glimlachte ze, daarmee verwijzend naar de potjes tegen GHBS.

De vrouwen gaven dit seizoen ook duidelijk blijk van hun ambitie: voor de zeperd in Houten, werd er geen wedstrijd verloren en noteerde Ede slechts drie gelijke spelen. Op 12 september werd het gelijk bij GHBS (2-2), op 17 oktober uit bij Upward in Arnhem was de uitslag 1-1 en op 14 november leverde de match tegen het Oldenzaalse Bully ook een 2-2-gelijkspel op.

Vertrouwen op een goede afloop voor MHC Ede was er bij de schare fans voorafgaand volop. Zo’n vijftig aanhangers van de club waren met een Roadhouse-schoolbus naar de hockeyclub in Houten getogen, aldus de voorzitter. ,,En we verwachten nog meer mensen. Ik heb er zelfs mijn eigen wedstrijd voor laten schieten.” In het Ede-vak geen vlaggen, toeters of vuurwerk. Maar de vele luidkeels geuite aanmoedigingen van de volle tribunes schalden duidelijk hoorbaar over het sportcomplex.

Veel haalden die echter niet uit. Houten nam na een wat aarzelend begin het heft nadrukkelijk in handen. Een doelpunt voor de thuisclub kon niet uitblijven. En nadat Shayenne Dechene in een spaarzame aanval van Ede had gemist, sloeg Houten toe: 1-0. Zuur was het dat kort na het doelpunt Ede-aanvoerder Dymphe Laan met een blessure van het veld moest en voor observatie naar het ziekenhuis werd gebracht. Houten, de nummer drie op de ranglijst, had echter geen medelijden. Het team speelde fel, geconcentreerd en bouwde de voorsprong eigenlijk vrij simpel uit. Allisha de Bock leek bij 2-0 nog wat terug te doen, maar haar poging mislukte. Ede leek bij de stand van 4-0 nog op zoek te gaan naar een eretreffer of nog wat meer, maar de keeper van Houten bleek vanmiddag niet te passeren. Voor de statistieken, vijf minuten voor het eindsignaal drukte de thuisclub er nog eentje in: eindstand dus 5-0.

Volgende week zondag is voor de hockeysters uit Ede alsnog de mogelijkheid om hun vurige wens in vervulling te laten gaan. Dan wacht op eigen veld de directe confrontatie met de nummer twee in de algemene rangschikking, Bully uit Oldenzaal. ,,We gaan een goede trainingsweek in”, stelde Van Dam die de nederlaag van vanmiddag vooral toeschreef aan zenuwen. Misschien is het ook veel beter om thuis kampioen te worden, was de reactie van een supporter in het Ede-vak. 

En dat is dan een mooi afscheidscadeau voor trainer/coach Lukas Westra die na zes jaar MHC Ede verlaat. Floris-Jan den Houting, de huidige assistent van Westra, neemt de functie volgend seizoen over. ,,Ik speelde al een seizoen eerder met de gedachte misschien mijn horizon te verleggen. Maar toen werd mede door corona de competitie niet afgerond. Dat gaf mij geen goed gevoel. Ik wil met deze prachtige en talentvolle groep graag de kroon op onze gezamenlijke inspanningen leggen: kampioen worden en promoveren naar de overgangsklasse”, aldus Westra in een reactie eind maart op Ede Stad.nl. 

In hetzelfde interview vertelde hij dat het team in de winterstop al min of meer op de hoogte was gesteld en dat het bericht heel volwassen en begripvol was opgepakt. En dat het niet van invloed is geweest op de resultaten en de inzet. Dat het team voor de wedstrijd in Houten vijf punten los stond van nummer twee Bully, heeft het team volgens Westra zelf afgedwongen. ,,Ik ben blij daar met mijn mede technisch staflid Floris-Jan den Houting, een steentje aan te hebben mogen bijdragen. Ik zal de periode bij MHC Ede nooit vergeten. Deze club blijft mij altijd dierbaar”. 

Wedstrijd: HC Houten D1 – MHC Ede D1 : 5-0 (rust 2-0).


Afbeelding
advertentie