Noodklok over toename zwerfkatten

10 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

Een belangrijke taak van de dierenbescherming is de zorg voor de zwerfkatten. Het zijn er in Nederland vele duizenden: weggelopen katten die blijven zwerven, katten die als zwerfkat zijn geboren en katten die domweg zijn gedumpt. Je komt ze tegen in stad en dorp, bij campings en ook in het bos.

EDE - Het aantal zwerfkatten in de regio is de laatste tijd sterk toegenomen. Dat melden medewerkers van dierenbescherming RijnVallei WestVeluwe. Zij raden aan de beestjes - die in het wild rondzwerven - toch niet te voeren.

In de zomer worden de katten bij de campings volop gevoerd, maar in de winter hebben ze het zwaar en gaan ze doorgaans elders op zoek naar voedsel. Verwilderde katten in het bos kunnen een ernstige plaag zijn en verstoren daar vaak het natuurlijke evenwicht. Sommige boswachters gaan er dan ook toe over deze katten af te schieten. In een stedelijke omgeving redden de katten zich doorgaans wel, omdat er altijd wel dierenliefhebbers zijn die ze voeren.

Zelfstandig

De reacties van het publiek zijn divers. Driessen: ,,Er zijn mensen die woedend bellen dat we die ‘rotkatten’ op moeten komen halen of anders dreigen zelf wel een oplossing te zoeken en er zijn mensen die denken en vinden dat de asielen de dieren maar moeten opnemen, hetgeen onmogelijk is. Ook zijn er mensen die vinden dat de Dierenbescherming de dieren zelf moet bijvoeren’’, vertelt secretaris Heidi Driessen.

De organisatie beschermt dieren en heeft naast een enkele beroepskracht een aantal vrijwilligers. ,,Onze inkomsten genereren we vooral uit lidmaatschappen, giften en de opbrengsten van de jaarlijkse collecte. Het is een misverstand dat de plaatselijke asielen en de dierenambulances deel uitmaken van onze afdeling. Wij werken met deze organisaties zeer nauw samen, maar beide zijn volledig zelfstandig. Omdat gemeentes de verplichting hebben gevonden dieren binnen de gemeente op te vangen en te verzorgen, hebben zij hiervoor vaak afspraken gemaakt met de asielen en de dierenambulances’’, aldus Driessen.

Gewond

,,Bij weggelopen en gevonden dieren bemiddelen wij. In geval van een gewond dier verwijzen wij naar de dierenambulance. In geval van gevonden dieren regelen we samen met de ambulances de opvang voor honden en katten bij de verschillende asielen en voor alle andere dieren zoeken we een plekje bij gespecialiseerde andere opvang. Is er sprake van een vermissing, dan verwijzen wij mensen door naar de verschillende sites van gevonden en vermiste huisdieren. Onze inspecteurs worden ingezet als er meldingen komen van verwaarloosde en/of mishandelde dieren. Zij gaan ter plekke polshoogte nemen en handelen naar bevinding. Soms krijgt iemand een waarschuwing, soms wordt er proces-verbaal opgemaakt en krijgt iemand een boete en soms worden dieren bij de eigenaar weggehaald. Het is belangrijk om te weten dat de naam van de melder niet bekend wordt gemaakt aan degene die de klacht betreft’’, verklaart de secretaris.

Prijskaartje

Als er een melding komt dat er zich ergens zwerfkatten bevinden, dan plaatst de dierenbescherming vangkooien. De katten die worden gevangen, worden geneutraliseerd (castratie en sterilisatie) en vervolgens teruggeplaatst. Verwilderde katten zijn niet meer plaatsbaar en in laten slapen is voor de dierenbescherming vooralsnog geen optie. Bovendien is aangetoond dat eventuele lege plekken weer ingenomen worden door andere katten. Gaat het om een moederpoes met kittens, dan worden die ook gevangen. De moederpoes wordt gesteriliseerd en teruggeplaatst. De kittens, mits nog niet al te wild, kunnen dan via het asiel geplaatst worden in een gastgezin. Kittens die al wat ouder zijn en dus niet meer plaatsbaar, worden op een later tijdstip ook geholpen en weer op de vindplaats teruggezet. Aan dit hele proces hangt natuurlijk ook een prijskaartje.

Kittens

Als iemand geen zwerfkatten meer in de buurt wil hebben, dan raadt de Dierenbescherming mensen aan ze niet te gaan voeren. ,,Dit klinkt heel hard, maar het is vooralsnog de enige oplossing, want hoe meer voedsel er is, hoe meer nakomelingen er komen. Preventie is het sleutelwoord en met die preventie kunt u ons als burger helpen. Ga geen voer neerzetten voor rondlopende katten, want dan blijven ze hangen in plaats van naar huis te gaan om te eten en zo creëert u zelf een probleem. Komt u buiten een nestje kittens tegen, verstoor het niet en laat dit vooral liggen. De (meestal) verwilderde moederpoes komt ze echt wel zogen en die melk is de eerste weken erg belangrijk.’’

Ze vervolgt: ,,Meld het wel aan ons, zodat we het samen in de gaten kunnen houden en ze kunnen vangen als de kittens oud genoeg zijn om zelf te eten. Als u ergens een verwilderde zwerfkat ziet, bel de dierenbescherming, zodat er een vangkooi geplaatst kan worden. Bel het liefst in het najaar of in de winter, zodat voorkomen kan worden dat de kat al drachtig is of al kittens heeft.’’

Aanmelden als gastgezin bij een asiel in de omgeving kan. De asielen brengen gevonden kittens onder bij gastgezinnen, maar dat kan alleen als er genoeg zijn. ,,Als u zelf een poes of kater heeft, laat de kat dan niet alleen chippen maar ook steriliseren en/of castreren. Wij doen ook aan de boeren een dringende oproep om hun katten te laten neutraliseren, omdat het probleem anders onbeheersbaar wordt.’’

Archieffoto:

Katten in het dierenasiel van de Hof van Ede: ,,Verwilderde katten in het bos kunnen een ernstige plaag zijn.’’

www.rijnvalleiwestveluwe.dierenbescherming.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie