Airborne Ede: ..Je mag de geschiedenis niet vergeten"

31 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

Woensdag 14 september is de ‘kick off’ van de fraaie documentaire van Herman Holleman: ‘Een Hei te Ver’, met unieke Edese fragmenten over ‘de Slag om de Ginkelse Heide’. Belangrijk onderdeel van de operatie ‘Market Garden’.

EDE - ‘Het koppelen van internationale netwerken’. Dat was de taak van de 61-jarige Ed van Seters toen hij nog officier van de Verbindingsdienst was. De Edenaar geniet al 6 jaar van zijn pensioen, maar stilzitten is er niet bij. Vanaf woensdag 14 september staat Ede weer in het teken van Airborne activiteiten. Van Seters is één van de speerpunten in de organisatie. ,,Ach, ik organiseer nu eenmaal graag. Zo rol je wel een ergens in. Zeg maar militaire civiele activiteiten. Ik vind het belangrijk. Vooral voor de jeugd. Je mag de geschiedenis niet vergeten.” door Henny Jansen door Henny Jansen

,,Toch bijzonder”, licht Van Seters toe. ,,De Slag om Arnhem kennen we allemaal. Toch waren slechts een paar honderd geallieerde militairen betrokken om de brug daadwerkelijk in te nemen. Terwijl het bij de landingen in de omgeving om tienduizenden bevrijders ging.”

Trots is Ed van Seters op een nieuw onderdeel op donderdag 15 september. ,,Airborne Jazz Ede komt eigenlijk voort uit de taptoe. Het mooie is dat we de tribunes een dag eerder kunnen opbouwen. We gebruiken dan de halve markt, maar wel met twee podia. We willen om te beginnen het publiek aan het zingen krijgen. ‘Community singing’ zeg maar. Ik zou de mensen nu al willen oproepen, zing mee met de Valley Voices. Mooi toch? Een koor van duizend man?”

,,Vervolgens is het de beurt aan de Sgt. Wilsons Army Show, met muziek van onder anderen Glenn Miller. De muziek die de troepen destijds vermaakte. In de pauzes nemen we ook het andere podium in gebruik. Indrukwekkend is ook het Wageningse studentenorkest Bigband Sound of Science. We willen de sfeer van toen nabootsen. Het kan zeer gezellig worden. Vanzelfsprekend is er ook een biertent.”

Een dag later is de Markt bomvol. De Airborne Taptoe is al negen jaar een klaterend succes. Ed van Seters is er trots op. ,,Zeker, waar Heerlen en Leiden afhaken, stijgt bij ons de populariteit. Ede heeft een van de weinige buitentaptoes. We kunnen natuurlijk niet tippen aan Ahoy. Dat willen we ook niet. Mooi is ‘t dat het samenvalt met Veteranendag in Ede. Voor alle Edese veteranen dus. Of ze nu in Indonesië of Bosnië zijn geweest. Na een ontvangst in het gemeentehuis wordt het gezelschap door het Muziek en Tambour Korps van de Verbindingsdienst, onder leiding van Wim Vastenhoud, naar het taptoeterrein begeleid, waar ook een speciale tribune wordt ingericht.” Vastenhoud speelde een belangrijke rol bij de eerste taptoe. Aanleiding was het eerste lustrum dat zijn korps destijds vierde.

,,Het programma liegt er niet om”, legt de enthousiaste Ed van Seters uit. ,,Een Pools gezelschap, de Marechaussee, de Genie en natuurlijk het Edese Irene, een toporkest. Tussendoor zullen ‘rode baretten’ van de Mobiele Brigade een show met motoren vertonen.”

,,En dan zaterdag natuurlijk weer de luchtlanding met de Airborne Markt op de Ginkelse Heide. We rekenen op duizend para’s, of meer. Het is wonderbaarlijk dat nog steeds zoveel mensen komen kijken. Belangrijk vinden we dat. Er is hier in 1944 natuurlijk wel het een en ander gebeurd. We willen graag dat de toeschouwers ook echt nadenken waar ze eigenlijk naar kijken. Tevens wordt een schilderij van de directe omgeving van het huidige gedenkteken gepresenteerd. Het geeft een indruk hoe massaal hier gevochten is. Reproducties worden voor een goed doel verkocht.”

Liefhebbers van prijsvragen kunnen een gratis toegangskaart voor de Airborne Taptoe Ede in de wacht slepen. Kijk in Nieuwsblad Ede Stad van woensdag 7 september of op die dag op www.edestad.nl

Foto 1:

Ed van Seters op een bijzonder stukje Ede: ,,Er is hier natuurlijk wel het een en ander gebeurd.”

Foto 2:

Situatieschets Markt Ede tijdens Airborne Jazz Ede en Taptoe Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie