Hiltje van Eck betrokken bij Fellowship: ‘Dan maar een club ernaast’

7 september 2011 om 00:00 Achtergrond

De beelden tijdens de uitzending werden op ‘Pomona’, de woning van Hiltje en haar zus Nienke van Eck, in Brummen en het crossing punt bij de Rijn, opgenomen. ,,Ik werd hierover opgebeld door de zender ITV. Tony Hibbert zat in de oorlog een paar huizen bij ons vandaan ondergedoken.” Na de Slag van Arnhem werden ook in de gemeente Ede vele militairen bij particulieren ondergebracht. Tony Hibbert zelf ontsnapte bij Brummen en kwam zo uiteindelijk in Ede terecht.

EDE - De Pegasus ontsnapping in de Tweede Wereldoorlog, waarbij geallieerde militairen onder leiding van de Bennekommer Maarten van den Bent probeerden te ontsnappen, wordt in Engeland als één van de grootste ontsnappingen gezien. In een televisie-uitzending met Sir David Jason, bij de kijkers beter bekend als de detective David Frost, vertelden Tony Hibbert en Hiltje van Eck het verhaal van de ontsnapping.

door Jan de Boer

Vier maanden na de luchtlanding werd de eerste Pegasustocht gehouden om de militairen over de Rijn te brengen. ,,In de uitzending vertelt Tony Hibbert hoe men in kleine groepjes vertrok. De dag is nog verzet. Bennekom moest geëvacueerd worden. Het is toen op die dag gehouden. Het was ontzettend druk op straat en de Duitsers merkten niets van de Engelsen, die probeerden te ontsnappen.”

Sinds de tachtiger jaren heeft Hiltje van Eck veel contact met Hibbert. ,,In 1984 was het de 40e herdenking van de Slag om Arnhem. Toen vroeg Tony mij om een reünie te organiseren voor alle 139 ontsnapte Engelsen. Ook moest ik alle Nederlanders opzoeken, die daarbij geholpen hadden.” De Edese kreeg daarop veel reacties. ,,Dat hebben we daarna iedere vijf jaar gedaan. Later bedacht Tony, dat de bijzondere band die tussen de Nederlanders en de Engelsen is ontstaan, moet blijven bestaan. Het aantal veteranen wordt steeds minder. Dit jaar veertig of vijftig. Er komen nu veel mensen van de volgende generatie op de reünie af.”

Samen met veteranen als Sir James Clemison, Mike Dauncy, John Waddy, Banks Middleton en Harvey Grenville richtte Hibbert 6 juni 2010 de Arnhem 1944 Fellowship op. ,,Je hebt al de Arnhem Veterans Club, maar die veteranen willen geen jongeren in hun bestuur. Alleen maar echte Arnhem veteranen. Toen heeft Tony gezegd ‘dan maar een club daarnaast’. Eerst werd gedacht aan de veteranen en de volgende generatie. Het is nu voor iedereen vrij.”

Deze maand wordt houdt de Arnhem 1994 Fellowship een ledenvergadering. ,,Het moet allemaal nog een beetje uitgekristalliseerd worden.” De Fellowship wil de unieke vriendschapsbanden onderhouden, die tijdens de slag om Arnhem zijn gesmeed. Ook een platform zijn voor veteranen om hun ervaringen te delen en vast te leggen voor toekomstige generaties en leden van de strijdkrachten.

Verder wil de Fellowship assisteren bij het behouden van de erfenis verbonden met de Slag om Arnhem. De heldendaden, opofferingen en de gesneuvelden tijdens de slag herdenken en herinneren. En last but not least de bevolking over de geschiedenis van de slag onderrichten. ,,De vereniging van het Airbornemuseum heeft dezelfde doelgroep. We hebben al gesproken om samen te werken. Voor de Fellowship ben ik het aanspreekpunt voor Nederland.”

Foto:

Hiltje van Eck, links geflankeerd door Sir David Jason, rechts Tony Hibbert.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie