'Starters moeten bewust en realistisch kopen'

9 mei 2012 om 00:00 Achtergrond

Als onwetende en jeugdige starter direct naar een makelaar stappen, is volgens Houkes niet verstandig. Daarom schetsen we een fictief beeld van een persoon die een starterswoning wil kopen. Deze persoon woont momenteel samen in een huurhuis. Als bruto jaarinkomen nemen we het gemiddelde van Nederland, zo’n 47.000 euro. ,,Daar kunnen we wel wat mee”, zegt Houkes. Ze gaat uit van één aanwezig vast arbeidscontract. ,,Het is trouwens niet waar dat je zonder vast dienstverband geen huis kunt kopen. Iemand met een tijdelijk dienstverband mag voor de hypotheek het gemiddelde van de afgelopen drie jaarinkomens berekenen en meenemen in de berekening van de hypotheek.”

EDE - Het woord ‘crisis’ is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en zeker niet uit de woningmarkt. Huizen verliezen hun waarde doordat potentiële kopers de hand op de knip houden. Met de nieuwe starters- en doorstromersleningen wil de gemeente Ede de woningmarkt gaan stimuleren. Maar is het wel zo makkelijk voor die starters om een huis te kopen en hoe gaat dat eigenlijk? ,,Er heerst veel onduidelijkheid en onwetendheid”, zeggen makelaar Terry Hijnekamp en hypotheekadviseur Ynske Houkes.

door Boy Imminck

Makelaar Hijnekamp van Hoom Makelaars in Ede zet duidelijk uiteen hoe de kennismaking met een makelaar voor beginnende kopers op de woningmarkt verloopt. ,,De eerste centrale vraag gaat over de woonwens van de kopers. Ik stel samen met de woningzoekenden een kopersprofiel op. Daar staat in hoeveel slaapkamers er in het huis aanwezig moeten zijn, maar bijvoorbeeld ook in welke buurt het huis moet staan. Daarna is het zoeken geblazen. Is er een mooi huis gevonden dan volgt het bodproces waarin koper en verkoper elkaar proberen te vinden wat betreft de prijs”, zegt de makelaar. ,,Tot drie dagen na het tekenen van het koopcontract is het mogelijk om toch op de beslissing terug te komen.”

Financiering

Vrijwel het belangrijkste deel van het koopproces voor starters ligt in de financiering van het huis. Is het mogelijk om een hypotheek voor dat ene schitterende huis te krijgen? Moet je er als koper jarenlang krom voor liggen? Of er erger nog, is het huis van je dromen helemaal niet te betalen? Houkes: ,,Het is onzinnig om naar een huis te gaan kijken waarvan je van te voren weet dat je het niet kunt betalen. Dat klinkt logisch, maar gebeurt nog vaak”, zegt ze. ,,De huidige huizenmarkt vraagt om realisme bij de koper. Kijk wat je kunt betalen en ga daarop zoeken. Anders kom je gegarandeerd in de problemen.”

Volgens Houkes is het slim om als starter voor de gang naar de makelaar al te kijken wat het besteedbare budget is. ,,In het scenario van een jaarinkomen van 47.000 euro bruto, ligt de hypotheek op een kleine 200.000 euro. De gangbare rekenmethode is om het jaarinkomen ongeveer keer vier te doen.” De hypotheekadviseur heeft nog wel enkele andere tips om de financiering rond te krijgen. ,,Betrek als starter je ouders bij de gesprekken over de hypotheek. Vaak hebben zij al ervaringen met een hypotheekadviseur en kunnen zij zo als een soort persoonlijke adviseur optreden voor de jonge kopers. Daarnaast is het mogelijk om je ouders, als ze dat tenminste willen en kunnen, de hypotheek te laten meefinancieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een belastingvrije en eenmalige schenking doen.”

Een hypotheek is er in verschillende vormen, maar welke is nou het verstandigst? Houkes: ,,De afgelopen jaren zijn er veel risicovolle hypotheken verstrekt. Onder meer beleggingshypotheken waarbij er met het ingelegde geld werd belegd om het aflossingsdeel snel kleiner te maken. Maar de laatste, financieel onzekere, jaren kiezen starters vaker voor een traditionele hypotheekvorm. Dat is een simpele hypotheek waarbij de kopers per maand een bepaald bedrag aflossen en dat is het”, zegt ze. ,,Een tip voor starters kan zijn om in de eerste aflossingsjaren een hoog bedrag per maand te betalen. De ervaring leert dat starters na een paar jaar namelijk kinderen krijgen. Dat kost natuurlijk ook veel geld waardoor er minder ruimte is om veel van de hypotheek af te lossen. Daarnaast is het handig om minimaal drie maanden ‘financiële’ ruimte achter de hand te houden op de bank. Mocht het nou een keer tegenzitten, dan kan je de hypotheek in ieder geval blijven aflossen.”

De rente die de koper over het bedrag van de hypotheek moet betalen, kan voor een gedeelte teruggevraagd worden. ,,De zogenaamde hypotheekrenteaftrek is een heet hangijzer in de politiek. Wellicht bestaat deze over een paar maanden in een andere vorm. Alleen al daarom is het verstandig om, als je als koper de mogelijkheid hebt, nu een huis te kopen.” Maar, zegt Houkes, let er wel op dat je een betaalbare woning koopt. ,,Verzamel zoveel mogelijk informatie en koop realistisch.”

Startersleningen

,,Dat de gemeente Ede 4,8 miljoen euro wil uittrekken om de starters en doorstromers op de woningmarkt te helpen, is verstandig”, vindt makelaar Hijnekamp. ,,Maar het accent moet naar mijn mening komen te liggen op de doorstromers. Zij kunnen hun huis momenteel niet verkopen omdat ze teveel verlies moeten nemen. Als de gemeente dat verlies compenseert komen de starterswoningen van de doorstromers vrij. Daar kunnen de starters dus in”, legt de makelaar uit. Toch is het plan volgens hem een ,,sigaar uit eigen doos”. ,,De doorstromers gaan ook een nieuw huis kopen. Dat zouden zomaar eens de nieuwbouwhuizen in de Veluwse Poort kunnen zijn. Het streven van de gemeente, om 500 nieuwe woningen per jaar te bouwen, kan hier ook niet geheel los van gezien worden. Maar voorop staat dat de markt door dit plan beter wordt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie