Airborne Taptoe en ‘Gelegerd in Gelderland’

13 juni 2012 om 00:00 Achtergrond

Deze traditioneel militaire taptoe wordt altijd gehouden in het Airborne weekend, waarin veel evenementen plaatsvinden met een relatie tot de operatie Market Garden in 1944. Dit jaar zal de tribunecapaciteit stijgen van 2400 naar bijna 2600 zitplaatsen, doordat alle tribunes nu 15 rijen hoog worden.

EDE - De tiende Airborne Taptoe viert vrijdagavond 21 september 2012 het tienjarig jubileum op de Markt in Ede. Het thema is dit jaar ‘Gelegerd in Gelderland’, gekozen vanwege het regionale erfgoedfestival dat drie maanden duurt, met aandacht voor het militaire verleden van de provincie. ,,Een hele bijzondere editie’’, zegt mede-organisator en voorzitter Ed van Seters. Vrijdag maakte hij het programma bekend op het hoofdkwartier van hoofdsponsor Rabobank.

Aangezien de Airborne taptoe 10 jaar geleden is ontstaan ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het Tamboerkorps van de Verbindingsdienst, zal de initiatiefnemer van toen de majoor Wim Vastenhoud de openingsfanfare ‘Highland Cathedral’ dirigeren. Hieraan werken mee het Muziek- en Tamboerkorps van de Verbindingsdienst, de Dutch Military Pipes and Drums ‘Blue Guards’ en het Enka mannenkoor.

Het taptoeprogramma begint historisch met het fanfarekorps van de schuttersgilde Sint Sebastianus uit Gendt. De schutterijen nemen namelijk een belangrijke positie in bij het militaire verleden van Nederland. Schutterijen en tamboers horen al eeuwen bij elkaar. Een tamboer uit die tijd maakte gebruik van een diepe trom. Die diepe trom was afgeleid van de legertrom. In het leger werd de trom gebruikt om de maat aan te geven om de soldaten in dezelfde pas te laten lopen.

Vendelzwaaiers

Als onderdeel van het optreden van St Sebastianus zullen ook vendelzwaaiers optreden. Het is bekend dat rond 1480 het woord?‘vendel’ werd gebruikt als benaming voor een legereenheid, aan het hoofd van zo’n vendeleenheid was een ‘vaandrig’ geplaatst die als herkenningsteken een grote vlag hanteerde. Met deze vlag werden bevelen zoals, verzamelen, aanvallen, hergroeperen doorgegeven, deze grondslagen schijnen gebaseerd te zijn op eeuwenoude regels. Dit moet het allereerste begin zijn geweest van een spel, dat wij thans het vendelen noemen.

Na dit optreden volgt een historisch defilé van een aantal militaire groepen. Het startschot van het defilé zal verzorgd worden door een getrokken 6-Veld van de historische veldartillerie. Daarna marcheren de troepen binnen onder muzikale begeleiding van het Tamboerkorps van de Verbindingsdienst, die voornamelijk militaire marsen zullen spelen. Het Enka-mannenkoor zal het defilé afsluiten met enige bekende soldatenliedjes.

Hierna volgt het Airborne blok, waarin begonnen wordt met de massed Pipes and Drums bestaande uit de Royal Air Force Waddington uit UK, Pegasus Pipes and Drums en Inter Scaldis Pipes and Drums. Dit gezamenlijke optreden wordt gevolgd door het Nederlandse Fanfarekorps der Nationale Reserve, één van de weinige militaire orkesten van de Koninklijke Landmacht. Na de Nederlanders komt de militaire band uit Krakau, de oudste militaire band van Polen.

Het taptoeprogramma wordt traditioneel afgesloten met een gezamenlijke finale, waarin zeker de drie volksliederen maar ook Sunset en de Last Post te horen zullen zijn.

Voor de laatste informatie zie www.airborne-taptoe-ede.nl . Om aan de externe vraag te voldoen is een beperkt aantal tribunekaarten voor één van de nog weinige Nederlandse militaire taptoes in de openlucht te koop bij Cultura, Molenstraat 45 in Ede (tel. 0318-672800).

Tweede lustrum

Met het unieke concept, waarbij de meeste tribunekaarten exclusief via de sponsoren verspreid worden, scoort de plaatselijke militaire taptoe nog steeds goed. ,,Sponsoren, onder wie de Koninklijke BDU, zijn gelukkig ook in 2012 nog steeds geïnteresseerd in dit prachtige Edese evenement, wat op 21 september zijn tweede lustrum viert’’, aldus Van Seters.

De eerste taptoe in het centrum van Ede wordt georganiseerd op vrijdagavond 19 september 2003 naar aanleiding van het 5-jarig bestaan van het Historisch Tamboerkorps van de Verbindingsdienst. Als locatie wordt gekozen voor het Raadhuisplein, dat met hekken wordt afgezet. De organisatie is evenals een jaar later in handen van het Regiment Verbindingstroepen, het Regio VVV, de Gemeente Ede en het OVEC. In 2004 wordt zelfs gebruik gemaakt van twee locaties; de vijf muziekkorpsen geven ieder hun show op het Raadhuisplein en de gezamenlijke finale wordt gehouden op het Museumplein. In 2005 wordt de organisatie ondergebracht bij de Stichting promotie Ede en de taptoe krijgt nu de naam Airborne Taptoe Ede. Voor de laatste keer wordt dan gebruik gemaakt van het Raadhuisplein, waar 6 muziekkorpsen optreden.

In 2006 zijn er grote veranderingen en groeit de taptoe naar een volwassen evenement. Op 15 september dat jaar wordt op het nieuwe evenementenplein van de gemeente Ede (de Markt) voor het eerst een grote tribune met 1180 zitplaatsen gebouwd. Samen met Defensie wordt dat jaar ‘100 jaar garnizoen Ede’ gevierd met deelname van 2 officiële militaire muziekkorpsen. De Gemeente Ede nodigt in het kader van het Veteranenbeleid alle Edese veteranen uit, waarvan 400 (ex-)militairen gebruik maken. Voorafgaand aan de taptoe organiseert Defensie voor de officiële gasten in het restaurant Buitenzorg een ontvangst.

Parachute Regiment

Gezien het succes van de taptoe in 2006 wordt besloten om op dezelfde wijze de taptoe in 2007 te organiseren. Het bestuur besluit om de Airborne Taptoe stapje voor stapje uit te laten groeien tot een regionaal evenement. Er wordt samenwerking gezocht en gevonden met de airborne eenheid van Nederland, 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Ook lukt het om de Band of the Parachute Regiment uit Engeland als vaste deelnemer te interesseren voor de taptoe. Voor PR activiteiten wordt samen opgetrokken met de Airborne herdenking op de Ginkelse Heide. Met de gemeente Ede worden in het kader van continuïteit afspraken gemaakt over een driejarige financiële steun.

Helaas lukt het in 2008 niet om weer een hoofdsponsor te vinden. Wel worden door de gemeente Ede nu de veteranen met partner uitgenodigd, die kunnen genieten van een volwaardig programma met 6 muziekkorpsen. Gezien de geweldige belangstelling van het bedrijfsleven voor de sponsorpakketten kunnen er zelfs extra tribunes gebouwd worden. Het aantal zitplaatsen stijgt daardoor naar ruim 1900. Wel blijft het uitgangspunt dat één zijde beschikbaar moet blijven voor gratis staanplaatsen. De Airborne Taptoe Ede wordt een vast onderdeel van Airborne Feelings in Ede.

Rabobank

In 2009 verandert de opstelling van het square en komt de hoofdtribune te liggen langs de Molenstraat met twee zijtribunes, zodat er ruim 2100 zitplaatsen zijn. Voor het eerst wordt succesvol gestart met de verkoop van ruim 400 tribunekaarten. Er wordt in het kader van 65 jaar Airborne Herdenking wederom samengewerkt met Airborne Feelings. De LOE zendt op 18 september de taptoe integraal live uit. Dit jaar verschijnt er voor het eerst een gedrukt programmaboekje dat gratis wordt verspreid onder de ruim 3500 bezoekers.

Op 10 juni 2010 wordt de Rabobank hoofdsponsor voor de komende drie jaren en ook de gemeente Ede blijft steunen, doordat de lokale veteranendag nu vast gekoppeld wordt aan de Airborne Taptoe. Bij de achtste editie zijn er opnieuw extra tribunes nodig om nog meer mensen te laten genieten van de prachtige muziek. Helaas moet de Engelse Band of the Parachute Regiment afzeggen, maar dat verlies wordt gecompenseerd door het Poolse Orkiestra Garnizonowa Szczecina. Dit orkest geeft op de vrijdagmiddag voor de aanwezige IMMS-leden nog een buitengewoon concert in de concertzaal van Cultura.

Belangstelling

,,De belangstelling voor de Airborne Taptoe is onverminderd groot en gelukkig blijven veel sponsoren ons trouw, zodat in 2011 wederom een kleine verbeterslag doorgevoerd kan worden. Door het sluiten van de kazernes in Ede verplaatst de generale repetitie zich naar de Markt in het centrum van Ede en wordt Cultura het centrale punt voor de muziekkorpsen. Ondanks de kou en een flinke onweersbui aan het begin van het programma blijven de vele bezoekers op de tribunes het ruim 2,5 uren durende programma volgen’’, herinnert Van Seters zich.

De tribunecapaciteit met 2400 zitplaatsen is voor ruim 90% bezet, terwijl ook de gratis staanplaatsen goed bezet blijven. In totaal zijn er zeker meer dan 3500 bezoekers. De Lokale Omroep Ede zendt dit jaar wederom de Airborne Taptoe integraal uit, zodat bovendien vele Edenaren thuis naar dit evenement kijken.

Foto:

Ed van Seters tijdens de sponsorbijeenkomst van afgelopen vrijdag.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie