Gouden Vlegel voor Jaap Veldhuizen

29 augustus 2012 om 00:00 Achtergrond

BENNEKOM - Zo trots als een pauw stond Bennekommer Jaap Veldhuizen woensdagmiddag op het hoofdpodium tijdens de Vlegeldag in zijn dorp. Uit handen van burgemeester Cees van der Knaap ontving hij de Gouden Vlegel.

De prestigieuze erkenning wordt elk jaar uitgedeeld aan mensen die veel voor de Vlegeldag hebben betekend. Even na het middaguur riep Arend Verhoeff, voorzitter van Stichting Vlegeldag, Veldhuizen op het podium. ,,Jaap verzorgt al meer dan twintig jaar de optocht en het ringsteken met paarden tijdens de Vlegeldag. Verder is hij oprichter en voormalig voorzitter van Menclub De Kraats. Ook is Jaap bezoekbroeder bij de Bethelkerk in Ede, vrijwilliger met paard en wagen voor mensen met een beperking en haalt hij vrijwillig warme maaltijden in Heelsum voor De Broekakker”, somde Verhoeff op.

Marit van Beijen (dames) en Adrian van Beek hingen woensdag het langst van alle deelnemers aan een vlegel. Zij werden kampioen tijdens de dertigste Vlegeldag in Bennekom, die de boeken in gaat als een drukke editie. Zeker in de middag wist het publiek het Bennekomse centrum te vinden.

Naast de traditionele openingsoptocht en het defilé met de Heidehoogheden, was er ook de boeren- en streekproductenmarkt. Bij het ringsteken met aangespannen paard, trok Groep Wageningen aan het langste eind. Bart Lieftink uit Veenendaal deed dit het beste, zittend op een tractor. Als ‘schoonste geheel’ kreeg Bert Achterstraat uit Bennekom de meeste punten, terwijl Jan van de Broek de titel ‘best gaande aanspanning’ in de wacht sleepte.

De Nationale Kampioenschappen Handdorsen met dorsstok of vlegel kende twee winnaars: bij de dames de Vlegelmutsen en bij de heren ging de groep van Bornebroek met de ‘gouden plak’ naar huis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie