Marnix Knetemann zit op een stier van het ras Verbeterd roodbont. De Boer zoekt Vrouw-deelnemer komt ook naar Achterberg.
Marnix Knetemann zit op een stier van het ras Verbeterd roodbont. De Boer zoekt Vrouw-deelnemer komt ook naar Achterberg. Gijsbert Apeldoorn

Dikbillen pronken tijdens vleesveekeuring

7 augustus 2022 om 07:30 Activiteiten

EDE ,,Een concurrent voor de Paasveetentoonstelling? Welnee. Maar voor de zekerheid hebben we dat nog even nagevraagd bij de voorzitter van die club. We willen tenslotte geen bonje hebben. Hij reageerde enthousiast. Super, een zomerkeuring, kregen we te horen.” Agrariër David van Laar uit Achterberg en Gijsbert Apeldoorn uit Ede organiseren op zaterdag 13 augustus een vleesveekeuring tussen half elf en half vijf. Iedereen mag er een kijkje komen nemen. De toegang is vrij, met dank aan de vele sponsors. Parkeren is geen probleem: alles vindt plaats op het land van David aan de Hogesteeg 25 in Achterberg. Daar is immers plek genoeg.

door Martin Brink

Van Laar boert hier op 34 hectare terwijl hij in Bennekom nog zes hectare land heeft. ,,Plek genoeg dus”, aldus de 43-jarige boer die hier alweer de derde generatie Van Laar is. Drie jaar geleden nam hij de wederopbouwboerderij - in de meidagen van 1940 is de oorspronkelijke boerderij door Nederlandse soldaten die een vrij uitzicht wilden hebben kapotgeschoten - van zijn ouders over. Hij houdt er 120 stuks vee, waaronder zeventig melkkoeien. Bovendien verbouwt hij ook nog maïs. Maar voor een normaal inkomen is dat niet voldoende. Vandaar dat hij zich als loonwerker een paar dagen per week verhuurt. ,,Overal is werk”, zegt hij. 

GEMEENTE RHENEN Met Gijsbert Apeldoorn (45), die werkzaam is bij het Leger des Heils maar eveneens een agrarische achtergrond heeft, organiseert hij nu een vleesveekeuring. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de keuringen in onder meer Uddel en Stroe. Daar werden jaren achtereen een keuring gehouden, als onderdeel van de Boerenlanddagen. Die vindt daar niet meer plaats en dus opperde Van Laar om het maar bij hem te houden. Het duo ging aan het organiseren en kreeg van iedereen groen licht. Vooral over de rol van de gemeente Rhenen zijn ze zeer te spreken. 

Apeldoorn: ,,Het was geen enkel probleem. We hebben een goed plan ingediend en dat was meteen goed.” Het bleek doortimmerd genoeg (onder meer over het parkeren, wegafzetting en vrijwilligers die alles in goede banen moeten leiden) zodat het zonder omhaal werd aangenomen. ,,Wat ook zo mooi is: we kregen een subsidie van de gemeente omdat we een activiteit houden en daar is een geldpotje voor.” Wat hem betreft moet het een jaarlijks evenement worden.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Achter Gijsbert Apeldoorn en David van Laar. Vooraan de kinderen Elbert (10), Marinus (11) en Gerriëtte van Laar (15). - Martin Brink

DIKBILLEN Tijdens de keuring staan twee runderrassen centraal: het Belgisch wit blauwe en de Verbeterde roodbont. Het zijn wat zeldzaam wordende vleesdieren, indrukwekkende runderen met een overdadige spierontwikkeling. In de volksmond worden ze dikbillen genoemd. Omdat een dikbil vooral gehouden wordt uit hobby, bedrijfsmatig leveren ze te weinig op, zijn ze geen alledaags gezicht. David van Laar erkent dat hij ze niet op stal heeft. ,,Maar dat gaat zeker komen!”, weet hij.

Apeldoorn verwacht veel belangstelling. In Uddel kwamen zeker achtduizend personen langs. ,,Dat was over de hele dag genomen met veel doorloop.” Jaren stond zo’n dikbil in het weiland langs de weg van Ede naar De Klomp. Er kwamen zelfs volle bussen langs die er even stopten om de passagiers te laten kijken. Zo heel vaak staan dit soort rassen immers niet in de wei. ,,Ja, we kennen het. Dat was op het land van Kees Methorst. Die is nu verhuisd”, lacht Gijsbert Apeldoorn. Vooral stieren kunnen een indrukwekkende schofthoogte bereiken. De keuring is een officieel gebeuren. De deelnemers, rond de dertig die voor zo’n honderd beesten zorgen, komen uit het hele land. Keurmeesters zijn officieel afgevaardigden van de verenigingen die deze rassen in stand houden en propageren.

KINDERKEURING Aanwezig zijn beesten van kalf tot volwassene. Ook stieren. Er zijn verschillende keuringen. De kampioenen daarin komen uiteindelijk bij elkaar waarna een algeheel kampioen wordt gekozen. Voor bekers, linten en rozetten wordt gezorgd want het geheel moet wel een officieel tintje krijgen. De tienjarige Elbert van Laar is betrokken bij de kinderkeuring. ,,Kinderen kiezen een kalfje en mogen zo een rondje binnen een hek lopen”, zegt hij. Uiteraard zijn ook hier prijzen in de vorm van bekers te vergeven. De kinderkeuring is in de leeftijden vijf tot en met acht jaar en negen tot en met twaalf jaar. Deze keuring is van twaalf tot half één. Voor het programma er omheen is er de knuffelweide met de dieren van Rhenenaar Wim van Dijk, een springkussen, catering en een paar tentoongestelde trekkers.

Eén van de deelnemers is in ieder geval boer Marnix Knetemann, inderdaad de zoon van de bekende profwielrenner en recenter van Boer zoekt Vrouw. Marnix boert in Wijdewormer. Zijn vader begon als hobby met Verbeterd roodbont. Marnix nam dit over en houdt er nu ook paarden bij. Inmiddels is hij vice-voorzitter van de vereniging van agrariërs die dit ras in stand houdt. Er wordt uiteraard een vertegenwoordiger van de gemeente uitgenodigd. De burgemeester misschien? Van Laar: ,,Ik zal eens advies vragen bij mijn neef. Die is wethouder in Rhenen. Hij zal wel weten wat de gang van zaken is.”

Plek genoeg op het land van David van Laar aan de Hogesteeg 25 in Achterberg.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie