Violiste Maria Milstein is komend seizoen artist in residence van de Edesche Concertzaal.
Violiste Maria Milstein is komend seizoen artist in residence van de Edesche Concertzaal. Marco Borggreve

'Het is soms een idealistische wereld'

1 september 2018 om 06:46 Uit-cultuur/nieuws

EDE Alles wat violiste Maria Milstein aanraakt, verandert in muzikaal goud. Begin dit jaar won ze de belangrijke Nederlandse Muziekprijs. Komend seizoen beleven bezoekers Maria Milstein als artist in residence van de Edesche Concertzaal. Maar wie is deze inmiddels beroemde violiste eigenlijk? Artistiek manager Jan-Willem van Ree sprak met haar.

Maria Milstein werd in de voormalige Sovjet-Unie geboren en groeide op in Frankrijk. Samen met haar zus Nathalia stamt ze uit een gezin van musici. Voor de jonge Maria was muziek net zo vanzelfsprekend als eten en slapen. ,,Vaak waren er leerlingen over de vloer. Er klonk bijna altijd wel muziek.''

BUBBEL Maria houdt van het hectische bestaan als violiste. ,,Het is een heerlijke wereld om in te zijn, soms ook een idealistische wereld, omdat je met iets bezig bent waarvan je houdt. Muziek is iets wat ons iedere dag rijker en blijer maakt. Dat geeft je soms het gevoel dat je in een bubbel leeft.''

Die ervaring van schoonheid deelt Maria Milstein graag met haar publiek. Daarom neemt ze voor haar drie concerten in de Edesche Concertzaal musici mee waar ze een bijzondere band mee heeft.

BUSCH TRIO Tijdens het openingsconcert op vrijdag 28 september is Maria te beluisteren met het Busch Trio en altviolist Miguel da Silva. Dat Maria uitgerekend deze musici uitnodigt, is geen toeval. Samen nemen ze momenteel al Dvoráks kamermuziek voor piano en strijkers op. Maria Milstein is dol op Dvorák: ,,Zijn 'Tweede Pianokwintet' dat we spelen, zal zeker in het hoofd van de mensen blijven hangen. De melodieën kun je zo meezingen en de ritmes zijn pakkend. Tegelijk is er ook die typisch Tsjechische nostalgie die door de noten heen klinkt. Dat maakt zijn muziek zo aansprekend!”

VAN BAERLE TRIO Twee andere musici waar Maria Milstein een hechte band mee heeft zijn pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Samen vormen ze het inmiddels beroemde Van Baerle Trio. In de Edesche Concertzaal verbinden de drie musici zaterdag 19 januari romantische pianotrio’s van Beethoven en Schubert met het 'Pianotrio' van de Nederlandse componist Tristan Keuris (1946-1996). Muziek die veel met Beethoven te maken heeft, vindt Maria Milstein: ,,Het stuk klinkt net als bij Beethoven en Schubert als een verhaal."

FRANCK, RAVEL EN DEBUSSY Tijdens het slotconcert op zaterdag 26 april duikt Maria Milstein samen haar zus Nathalia duikt in de wereld van Franse vioolsonates van Franck, Ravel en Debussy. Het is pas sinds een paar jaar dat beide zussen Milstein op dit niveau samenwerken. Ondanks de tien jaar leeftijdsverschil voelen ze een sterke muzikale klik. ,,Vanwege onze muzikale opvoeding hoeven we elkaar weinig uit te leggen; we vinden elkaar in het samenspel.'' Kaarten voor Maria Milstein kunnen besteld worden via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie