Plasje

22 augustus 2018 om 08:04 Lokaal/Column

Vorige week was ik in Dublin. Los van bezichtiging van een prachtig gebouw als St. Patrick's Cathedral en de Trinity College Library zijn de ontmoetingen in de Ierse hoofdstad nog het allerleukst. Zo kwam ik erachter dat veel Ieren helemaal niet zo dol zijn op de muzikanten van de 'eigen' band U2. ,,Bono is schatrijk, maar ontduikt de belasting en heeft toch de mond vol van sociale gerechtigheid."

Meer nog viel het aantal pubs op. Je loopt ze in elke straat tegen het lijf en de Ieren zijn er kind aan huis. En het schijnt hier heel normaal te zijn als je bij een urinoir gewoon met de broek op je enkels een plasje doet. Een merkwaardig schouwspel. Misschien komt dit door het stevige drinkgedrag, want om kwart over negen in de ochtend zie je al mannen aan de tap met halve liters bier voor hun neus. Zelf vond ik het al gewaagd om een Irish breakfast te nuttigen met gebakken eieren en zwarte pudding, gemaakt van varkensbloed. Maar toegegeven: de smaak van Guinness, hét bier uit Dublin, is erg goed. Je moet de cultuur goed proeven hèh?!

'Andersom' kunnen buitenlanders in Ede genieten van de Heideweek. Miss Montreal, Samantha 'The Voice' Steenwijk en The Partysquad zorgden al voor feestjes, naast een oecumenische viering, schattige mini-heidehoogheden, de film 'Wild hogs' en natuurlijk de bonte optocht.

Maar waar je verstand dan weer bij stil staat, is dat het traditionele vliegerfeest niet door kon gaan. Nota bene het enige evenement dat nog refereert aan onze hei. Een starre instantie als het Rijksvastgoedbedrijf werd wakker en schotelde Ede ineens een dure vergunning voor. Te gek voor woorden. Nee, dit type bureaucratische heren kan een voorbeeld nemen aan de laconieke houding van de Ieren. Hier zakt mijn broek echt vanaf, maar niet om te piesen. Daarom beste Rijksvastgoedpiefjes: neem een Edes kruidenbittertje en de wereld ziet er ineens veel leuker uit. Zeker met vliegers op de heide.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie