Pianist Filippo Gorini is op zaterdag 29 september beluisteren met Beethovens 'Hammerklaviersonate'.
Pianist Filippo Gorini is op zaterdag 29 september beluisteren met Beethovens 'Hammerklaviersonate'. Mat Hennek

Pianist Filippo Gorini in Concertzaal

30 augustus 2018 om 06:31 Uit-cultuur/nieuws

EDE Het begon allemaal met de vleugel die pianist Filippo Gorini van zijn ouders cadeau kreeg. Inmiddels behoort hij tot de belangrijkste Italiaanse pianisten van zijn generatie, met niemand minder dan Alfred Brendel als mentor. Zaterdag 29 september speelt Filippo Gorini in de Edesche Concertzaal. Artistiek manager Jan-Willem van Ree sprak alvast met hem.

,,Op mijn dertiende ontdekte ik dat ik pianist wilde worden", vertelt Gorini. De jonge pianist was dan ook maar wat blij met de vleugel die hij van zijn ouders kreeg. ,,Nog steeds trouwens. Als ik thuis ben, studeer ik er graag op."

JONGENSDROOM Gorini kreeg les van verschillende pianodocenten. Het was Maria Grazia Bellocchio aan het conservatorium van Gorini's geboorteplaats Bergamo, die het verschil maakte. ,,Zij was de eerste die me discipline, goede pianotechniek en striktheid aan de partituur bijbracht." Een andere inspirator is meesterpianist Alfred Brendel. Nadat Gorini in 2015 de Telekom-Beethoven Competition Bonn had gewonnen, gaf hij een recital met Beethovens 'Diabelli-variaties'. Brendel was daarbij aanwezig en nodigde de jonge pianist uit om bij hem te komen te studeren. Daarmee kwam voor Gorini een jongensdroom uit. ,,Zijn lessen gaan vooral over interpretatie. We duiken dan diep de materie in. Dat is buitengewoon leerzaam."

OPBEUREND Wat Gorini en Brendel bindt is hun fascinatie voor de muziek van Beethoven. Over wat Gorini zo aanspreekt in Beethovens muziek, vertelt hij: ,,Wat me raakt is de directheid waarmee de componist zijn innerlijke gevoelswereld communiceert. En dan ook nog op zo'n manier dat iedereen het kan begrijpen; van de eenvoudigste luisteraar tot de meest geleerde muziekkenner." Gorini vervolgt: ,,Beethoven had de moed om zijn meest rauwe emoties te uiten, maar ondanks zijn persoonlijke moeilijkheden bereikte hij nooit een staat van hopeloosheid. Er is altijd iets opbeurends en verhevens in zijn muziek."

HAMMERKLAVIERSONATE In de Edesche Concertzaal verbindt Filippo Gorini onder meer Chopins 'Tweede Pianosonate' met Beethovens 'Hammerklaviersonate'. Dat laatste stuk geldt als de spreekwoordelijke Mount Everest onder de romantische pianosonates. ,,Lange tijd durfde ik me er niet aan te wagen", vertelt Gorini. ,,Maar het was Brendel die me aanmoedigde: wilde ik het ooit spelen, dan moest ik er nu aan beginnen." Met Beethovens meesterwerk raakt Gorini niet alleen het klassieke-muziekpubliek, maar zijn ook jongeren onder de indruk. ,,Ik speelde de 'Hammerklaviersonate' een tijdje terug op mijn oude middelbare school en de leerlingen waren sprakeloos. Ze hadden geen idee dat klassieke muziek zoveel energie en power kon hebben. Ik vond het een ontroerende ervaring."

KAARTEN Bestel kaarten voor Filippo Gorini via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie