Mariska Potman: ,,Het mooie van MEE is dat we de volle breedte van het spectrum bekijken.''
Mariska Potman: ,,Het mooie van MEE is dat we de volle breedte van het spectrum bekijken.'' Freek Wolff

'Kijken naar vraag van cliënt'

31 augustus 2018 om 06:29 lokaal

EDE 'De kwetsbare mens' staat centraal bij de organisatie MEE Veluwe. In Ede is Mariska Potman (45) hiervoor werkzaam. Sinds kort is er ook een inloopspreekuur op de maandagochtend.

,,We ondersteunen mensen van alle leeftijden op leefgebieden als wonen, werk, financiën, opvoeding en zorg", vat Potman samen. De organisatie is onafhankelijk en wordt ingehuurd door de gemeente Ede. ,,We zijn dus niet gekoppeld aan een zorgaanbieder. We kijken naar de vraag van de cliënt en denken met zijn of haar belang mee."

LAAGDREMPELIG MEE is op de hoogte van de gehele sociale kaart, dus werkt ook samen met organisaties waar vrijwilligers de mouwen opstropen. ,,We denken mee over wat iemand nodig heeft. Het grote verschil met andere instanties is dat wij niet om indicaties van een huisarts vragen en dat het mensen niks kost om bij ons aan te kloppen. MEE werkt heel laagdrempelig. Iemand kan ons zo bellen of zich via de website melden. Maar soms komen personen ook bij ons terecht via wijkteams."

AFFINITEIT Potman is twintig uur per week met volwassenen in de weer, maar is meestal gericht op opvoedondersteuning. ,,Omdat ik daar het meeste affiniteit mee heb." Ze wil voorkomen dat er te veel hulpverleners van allerlei instanties bij één persoon over de vloer komen. ,,Tegelijk heb je verschillende hulpvragen bij mensen met allerlei achtergronden. Dat is heel breed. Het mooie van MEE is dat we de volle breedte van het spectrum bekijken. Wij onderzoeken in het begin heel erg wat de exacte hulpvraag is. Wat hebben ze nodig? Dat is het uitgangspunt."

Soms zijn mensen al gebaat bij wat praktische tips en advies. Een andere keer gaat de consulent met ze mee naar een zorgaanbieder, bijvoorbeeld als mensen denken dat hun kind met een beperking niet op de goede plek zit. ,,Bij complexe zaken denken we mee bij welke specialist iemand terecht zou kunnen."

HANDVATTEN De meeste tijd van Potman zit de huisbezoeken. Zo komt ze bij ouders die radeloos zijn, omdat ze niet weten hoe ze met de driftbuien van hun kind met autisme om moeten gaan. ,,Soms is daar dan nog geen diagnose van gesteld. Het mooiste is als je ze handvatten aan kunt reiken zodat ze er zelf goed mee om kunnen gaan. Dat is een zoektocht. Het is mooi als mensen de regie pakken over hun eigen leven."

Een andere keer helpt Potman ouders bij het zoeken van een plek voor hun (ouder wordende) kind met een verstandelijke beperking. Of een ouder persoon die een wlz-aanvraag moet doen om in een verpleeghuis terecht te kunnen. ,,Zeker als mensen bijna niemand meer in de eigen directe omgeving kennen, kunnen wij hen ondersteunen."

BRUSSEN MEE begint binnenkort met een zogenoemde Brussen-groep, waarbij jongeren een broer of zus hebben die door bijvoorbeeld een beperking of adhd of autisme in het gezin heel veel aandacht vraagt. ,,Het effect wordt vaak onderschat. Wij werken preventief en ze leren veel van elkaar." Ook zijn er cursussen voor weerbaarheidstraining en partners van mensen met een beperking.

Inloopspreekuur: elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur, Keesomstraat 31 in Ede, tel. 055-5269200 of info@meeveluwe.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie