Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt op vrijdag 12 oktober Bachs Goldbergvariaties in de Edesche Concertzaal.
Blokfluitkwintet Seldom Sene speelt op vrijdag 12 oktober Bachs Goldbergvariaties in de Edesche Concertzaal. Sarah Wijzenbeek

'Goldbergvariaties' in Edesche Concertzaal

15 september 2018 om 06:15 Uit-cultuur/nieuws

EDE Wat is dat toch met Bachs 'Goldbergvariaties'? Hoewel het stuk bijna driehonderd jaar oud is, raakt de muziek wereldwijd nog steeds miljoenen mensen. Onder de schare bewonderaars bevinden zich ook de vijf dames van blokfluitkwintet Seldom Sene. Zozeer zelfs dat María Martínez Ayerza er een versie voor blokfluitkwintet van maakte. Vrijdag 12 oktober speelt Seldom Sene de 'Goldbergvariaties' in de Edesche Concertzaal.

Na hun succesvolle album 'El aire se serena' (2016) waren de dames van Seldom Sene toe aan een nieuwe uitdaging. ,,We wilden graag een Bach-cd maken, maar dan wel iets dat baanbrekender was dan de bestaande Bach-arrangementen voor blokfluitensemble”, vertelt María Martínez Ayerza in gesprek met artistiek manager Jan-Willem van Ree. Bij wijze van proef bewerkte ze een aantal delen voor blokfluitkwintet. ,,Dat ging zo goed, dat we ook de rest aandurfden.”

Wat zijn Bachs 'Goldbergvariaties' precies? Het stuk dankt zijn naam aan een beroemd verhaal. Bach zou het geschreven hebben op verzoek van een zekere Johann Gottlieb Goldberg. Deze Goldberg was klavecinist van een aan slapeloosheid lijdende Russische ambassadeur. Het enige wat deze diplomaat tijdens nachtelijke uren kon ontspannen was muziek en zo ontstonden de 'Goldbergvariaties'.

VRIJE LOOP Bach noemde het zelf een 'Klavieroefening, bestaande uit een Aria met verscheidene veranderingen voor klavecimbel met twee manualen, gecomponeerd voor liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed'. Bach laat in 32 bloedstollende variaties over deze serene ‘Aria’ zijn inspiratie de vrije loop. Daarin komen zo ongeveer alle toentertijd bekende speeltechnieken voorbij. ,,Je zou het een mini-encyclopedie van speelstijlen uit Bachs tijd kunnen noemen”, vertelt María Martínez Ayerza.

GROOTSTE BLOKFLUIT Het belangrijkste verschil tussen Bachs origineel voor klavecimbel en de versie voor blokfluitkwintet is dat het een stuk voor 22 blokfluiten en vijftig vingers is geworden. ,,We hebben onze collectie blokfluiten vanwege de 'Goldbergvariaties' uitgebreid”, vertelt Hester Groenleer. ,,We hebben extra jacht gemaakt op de grotere blokfluiten. We brengen de grootste blokfluit ter wereld mee. Deze mogen we lenen van onze collega’s van The Royal Wind Music. Daarvan zijn er maar vijf ter wereld.”

Als het over Bach gaat, worden muziekliefhebbers al snel enthousiast, dat geldt in het bijzonder voor de 'Goldbergvariaties'. Groenleer: ,,Vaak komen mensen na afloop naar ons toe met een roerend verhaal, hoe ze de muziek hebben beleefd. Dat doet dan weer wat met ons, want dat is juist de kern van het musicus-zijn. Dat je iets schoons kunt toevoegen aan andermans leven. Met Bachs reflectieve muziek krijgt dat bijna iets spiritueels.”

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie