Tolerantie en geluk

12 september 2018 om 07:17 Lokaal/Column

Na de vakanties haal ik maar eens een heel oud begrip van stal: Tolerantie. En dan ga ik het niet hebben over lawaai van de buren op de camping, vliegtuigaso's (begrip van de Telegraaf) of wegmisbruikers.

EDICTEN Tolerantie staat in de geschiedenis voor verdraagzaamheid, geduld, goedertierenheid. In de Middeleeuwen, een periode die door velen als duister en barbaars wordt gezien, waren er zelfs edicten van Tolerantie die werden uitgevaardigd.

Vandaag de dag met overwerkte studenten, jongeren die in het arbeidsproces afhaken vanwege werkdruk of gewoon mensen die vinden dat zij niet aan de eisen van hun omgeving voldoen qua huis, juiste auto en hippe vakanties zou een edict van Geduld zo slecht niet zijn.

Ik vind dat de Rector Magnificus van de Radboud Universiteit met zijn rede over het 'nastreven van Geluk' bij de opening van het academisch jaar de spijker op de kop slaat. Digitalisering en social media, wat doe je elkaar soms aan, waar bestook je elkaar mee. De een lijkt op Twitter nog gelukkiger dan de ander. En die ander wordt ongelukkig en overspannen van het ideale beeld wat op social media verschijnt.

TOLERANTIE De mensen die de beelden opwerpen en dat zijn ook politici zouden wat geduldiger moeten zijn, niet meteen loslaten die tweet, denk even na. Zij zouden wat verdraagzamer moeten zijn, niet meteen dat stempel er op, dat oordeel over een ander.

Kortom meer tolerantie en dus geduld leidt tot een groter geluk en is dat niet wat juist politici nastreven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie