Afbeelding
Pixabay

Roken op de Edese middelbare scholen passé

12 september 2018 om 13:46 lokaal

EDE Middelbare scholen in Ede hebben de laatste jaren het roken volledig of bijna-volledig verbannen uit de schoolgebouwen en op de schoolpleinen. Dat blijkt uit een rondgang van EdeStad.nl. En ook roken voor medewerkers is uit de tijd en wordt bijna nergens meer geaccepteerd.

Danny van Zeggelaar

Wie langs de Edese middelbare scholen rijdt, ziet ze op schoolpleinen niet meer: de rokende jongeren én medewerkers. Her en der zijn buiten de hekken misschien wat plukjes hangende of wandelende rokers te zien, maar op de Edese scholen is roken helemaal uit de tijd.

UITBANNEN ,,Een paar jaar geleden zeiden we: willen we geen gerook meer in en rond school", zegt directeur Jan Haasjes van Het Streek Zandlaan. ,,Er is nog een klein plekje waar medewerkers kunnen roken, maar dat zou ik ook graag willen uitbannen. Er is wetgeving dat mensen onder de 16 niet meer aan sigaretten mogen komen. En dan zou ik toestaan dat ze hier gewoon roken? Dat kan gewoon niet."

SPORT-SCHOOL Ook op het Pallas Athene College is roken er niet meer bij. ,,Twee jaar geleden zijn we een rookvrije school geworden", zegt directeur Antoinette Marissink. ,,Op het hele schoolterrein mogen medewerkers en leerlingen niet meer roken. Alles is ook weggehaald: we hadden nog een overkappinkje en een asbak op het plein en die is weg. We zijn een sport-school: daarbij gaat roken en ongezond gedrag niet samen."

ZIEN ROKEN Op het Aeres Ede is het schoolplein sinds dit schooljaar rookvrij. ,,Dat hadden we voor het vmbo al, maar voor het mbo was dat lastiger. Die mensen zijn vaak boven de 18", zegt directeur Mark Dees. ,,Toch hebben we gezegd: er komt wetgeving aan en er zijn goede argumenten voor een rookvrij schoolplein, voor leerlingen én docenten. Zien roken doet roken."

KLEIN HOEKJE En ook op Het Streek Bovenbuurtweg is roken helemaal passé. ,,Voor leerlingen al enige tijd en voor medewerkers sinds kort", legt directeur Wilfred Nep uit. ,,De medewerkers hadden nog ergens een afgeschermd hoekje waar niemand ze kon zien."

BEGRIP Het viel de directeuren alleszins mee hoe er op de rookverboden is gereageerd. ,,Iedereen heeft er begrip voor", zegt Marissink van het Pallas Athene. ,,Ik begrijp wel dat het niet eenvoudig is als je werkgever zegt dat je niet meer op je werk mag roken. We zijn nu twee jaar verder en inmiddels zijn we eraan gewend." Ook bij het Aeres is er veel begrip ,,Docenten hebben een voorbeeldfunctie en zij hebben er heel positief op gereageerd", zegt Dees.

WAARSCHUWING De scholen hoeven ook amper in te grijpen bij jongeren die tóch op het schoolplein roken. ,,Het valt me honderd procent mee", vertelt Haasjes van Het Streek Zandlaan. ,,Het zijn enkelen die buiten de regels om nog een plekje zoeken om te roken. Zij krijgen de eerste keer een waarschuwing en de tweede keer moeten ze zich melden en krijgen ze straf. Dat is de afspraak."

GESPREK Dees van het Aeres gelooft vooral in het gesprek aangaan. ,,Je kan straffen en als het nodig is ben ik helemaal niet bang om kinderen na te laten komen. Maar de kern van het verhaal is dat je met ze in gesprek gaat, en laat zien waarom het belangrijk is. Leerlingen en ouders besluiten het uiteindelijk voor zichzelf. Ik ga er niet over of iemand wel of niet rookt."

De scholen besteden allemaal in hun lessen aandacht aan de gevaren van roken, maar ook aan het gevaar van andere verslavingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie