Gerben Budding en Margreet Rietveld brengen muziek van Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied.
Gerben Budding en Margreet Rietveld brengen muziek van Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied. Struik Fotografie

Concert Gerben Budding in Edesche Concertzaal

17 september 2018 om 06:17 Uit-cultuur/nieuws

EDE Op zijn negende wist hij het zeker: van orgelspelen wilde hij zijn vak maken. Gerben Budding (1987) is zijn eerste liefde altijd trouw gebleven, maar de kersverse stadsorganist van Gouda is van meer markten thuis. Hij dirigeert, hij componeert en hij geeft les. ,,Maar de meeste verwantschap voel ik met het orgel." Op vrijdag 5 oktober brengt hij samen met sopraan Margreet Rietveld in de Edesche Concertzaal een kleurrijk programma met muziek uit Frankrijk en Nederland.

In huize Budding klonk altijd klassieke muziek. Veel orgelmuziek ook. ,,Mijn vader is een fervent orgelliefhebber", vertelt Budding. Het kan een levenslange aversie tegen klassieke muziek in een kind losmaken, maar bij Budding landde het zaad in goede aarde. ,,Ik raakte vroeg geïnfecteerd. Ik speelde op ons orgel thuis vaak muziek van cd's na. Rond mijn zesde begon ik met orgelles en al snel zette ik mijn zinnen op een conservatoriumopleiding. Op mijn negende wist ik dat ik van muziek mijn vak wilde maken."

EIGEN ORKEST ,,De klankrijkdom van het orgel spreekt me erg aan", vervolgt hij. ,,Het orgel is geen instrument dat altijd dezelfde klank produceert, het heeft een grote diversiteit aan kleuren. Het is in zekere zin je eigen orkest." Wat Budding belangrijk vindt bij het maken van muziek is het recht doen aan de compositie. Wat wil de componist naar zijn idee zeggen? ,,Ik vind de historisch-geïnformeerde uitvoeringspraktijk belangrijk. Als je Bach hetzelfde speelt als Sjostakovitsj, klopt er iets niet."

Het programma dat Gerben Budding samen met sopraan Margreet Rietveld brengt, is zeker historisch-geïnformeerd. Het duo verkent de bijzondere verbanden tussen Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied. Ze brengen muziek van onder anderen Hendrik Andriessen, Louis Vierne en Albert de Klerk. ,,In het katholieke Nederland van de negentiende, begin twintigste eeuw werden componisten ontzettend aangesproken door de Franse romantiek en het mystieke karakter daarvan."

GOUDEN TIP Organist en sopraan kozen er bewust voor om grotere, cyclische werken te zoeken. Budding tipt onder meer de liederencyclus Les Angélus van Vierne. ,,Dat werk hoor je niet vaak." De romantische programmakeuzes zullen voordelig uitpakken op het romantische Ypma-orgel, verwacht Budding. ,,Dit is muziek die uitgaat van een orkestraal geluid."

IMPROVISATIE Opvallend op het Edese programma is een improvisatie voor sopraan en orgel. Improviseren zit Budding als organist in het bloed, maar met z'n tweeën improviseren is een ander verhaal. Hoe zorg je dat de boel niet ontspoort? ,,Je bedenkt vooraf een rolverdeling en een routebeschrijving. Als het goed gaat, levert het iets spannends op."

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de bekende verkooppunten. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie