Afbeelding
Freek Wolff

'Is één minuut stilte ooit genoeg?'

22 september 2018 om 14:32 lokaal Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE ,,Laten we een voorbeeld nemen aan alle veteranen en militairen van toen en nu. Laten we hen herdenken, eren en respect bewijzen. Opdat wij nooit vergeten..." Woorden van burgemeester René Verhulst tijdens de herdenking van Operatie Market Garden met de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide.

Freek Wolff

Zaterdag zagen ongeveer 30.000 bezoekers zo'n 800 parachutisten springen uit diverse vliegtuigen, waaronder Herculessen C130, een Casa en een Dakota. Ondanks een flink windje, waren de weersomstandigheden goed voor deze dropping van parachutisten uit Nederland, Engeland, de Verenigde Staten en andere NATO-landen. Er was zelfs zonneschijn.

Keep them rolling' had veel bekijks bij de vele voertuigen en personen die in militaire kledij waren uitgedost. Helicopters, een Apache, een Chinook en een Cougar vertoonden spectaculaire capriolen boven de hei.

,,Tweeduizend jonge miltairen maakten 74 jaar geleden een sprong. Letterijk een sprong in het diepe. En zij kwamen terecht op deze heide. Een historische en gedankwaardige sprong. Jonge mannen, in de kracht van hun leven. Zij lieten hun eigen vaderland achter om te vechten voor de vrijheid van landen waar ze nog nooit geweest waren. Het onbekende. En toch gingen ze. En zij niet alleen, maar duizenden anderen met hen. Als je nadenkt over het offer wat de jongen mannen hebben gebracht, dan vraag je je elke keer opnieuw af: is één minuut stilte dan ooit genoeg? Genoeg om ons respect en dankbaarheid te kunnen tonen aan deze mannen?", vroegt de burgemeester zich af.

Hij benadrukte dat het daarom goed is om hier elk jaar bij stil te staan. Om te blijven herinneren. ,,Alles wat toen is gebeurd, is nog zo dichtbij. Telkens kijken we terug, maar ook vooruit. En we beseffen: vrede, veiligheid en vrijheid moeten we koesteren."

Naast Verhulst waren er nog twee toespraken van Brits commandant Andrew Wareing en predikant Harding. ,,Het gaat er niet om wat je hebt, maar wie je bent", was de boodschap, refererend aan de moedige historische gebeurtenissen.

Zo'n twintig veteranen op hoge leeftijd waren aanwezig bij de herdenkingsdag. Er werden kransen gelegd bij het monument op de hei, onder anderen door het college van burgemeester en wethouders, familie van verzetsstrijders, 96-jarige veteraan John Joffries en twee leerlingen van basisschool Het Startpunt in Ede. De Massed Pipes and Drum Band bracht 'Highland cathedral' ten gehore en vele militairen uit allerlei landen woonden de plechtigheden bij. Uiteraard klonken ook de volksliederen van Nederland, Engeland, de VS en Polen.

De burgemeester is blij met de massale belangstelling: ,,Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. We willen het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd levend houden. Nu en natuurlijk in opmaat naar volgend jaar als we groots zullen stilstaan bij 75 jaar Market Garden."

FOTO-ALBUM Bekijk alle foto's van de bijzondere dag in ons foto-album.

Bron video: Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Job Oldegbers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie