Violiste Maria Milstein opent op vrijdag 28 september als artist in residence het nieuwe concertseizoen van de Edesche Concertzaal.
Violiste Maria Milstein opent op vrijdag 28 september als artist in residence het nieuwe concertseizoen van de Edesche Concertzaal. Marco Borggreve

Maria Milstein opent seizoen in Edesche Concertzaal

26 september 2018 om 15:34 Uit-cultuur/nieuws

EDE Niemand kan dit seizoen heen om violiste Maria Milstein. Afgelopen januari won ze de Nederlandse Muziekprijs en soleert sindsdien bij de belangrijkste orkesten. Op vrijdag 28 september beluister je deze bijzondere violiste live in de Edesche Concertzaal. Als artist in residence opent ze het nieuwe seizoen met drie levenslustige stukken van Dvorák en Brahms.

Dit programma is geen toevallige keuze, want Maria Milstein is dol op Dvorák. Samen met onder meer het Busch Pianotrio soleert Maria in Dvoráks 'Tweede Pianotrio' en het zelden gehoorde 'Terzetto'. ,,Wat deze stukken zo typisch 'Dvorák' maakt? Ze zitten vol opgewekte ritmes en melodieën die je zo meezingt. Voeg daarbij een snufje nostalgie en je hebt de ideale mix, die zijn muziek zo onweerstaanbaar maakt", vertelt Jan-Willem van Ree.

MUZIEK VOL PLEZIER Samen met violist Mathieu van Bellen opent Maria Milstein het concert met Dvoráks 'Terzetto'. Dvorák schreef het stuk voor zijn buurman, die zich in zijn vrije tijd bekwaamde in het vioolspel. De vioolpartij bleek te moeilijk en bestond 'Terzetto' lange tijd alleen in een bewerking voor viool en piano. Maria Milstein & Friends spelen op vrijdag 28 september het origineel voor twee violen en altviool.

Net zo uitbundig als 'Terzetto' klinkt Dvoráks 'Tweede Pianokwintet'. Van Ree: ,,Dit stuk behoort tot zijn onbetwiste meesterwerken. Wat de muziek zo rijk maakt, is de grote verscheidenheid aan emoties: van weemoedigheid tot opgewektheid en van verstilde inkeer tot grenzeloze vreugde. Een andere rode draad door het stuk heen is de volksmuziek. Het stuk eindigt met de sfeer van een landelijk dorpsfeest, waarbij vrolijke boerendansen en meditatieve momenten elkaar afwisselen."

Niemand minder dan Tsjaikovski maakte een van de eerste uitvoeringen mee en schreef in zijn dagboek: 'Ik vond de muziek beminnelijk. Ik hou van Dvoráks pianokwintet'.

TRANEN VAN VREUGDE Ook op het programma staat de sfeervolle 'Eerste Vioolsonate' van Dvoráks goede vriend en mentor Johannes Brahms. Hij schreef het voor vioolvirtuoos Joseph Joachim. Lange tijd was het stuk met geheimzinnigheid omgeven, want in het laatste deel citeert Brahms zijn 'Regenlied'. Hieraan dankt de sonate ook zijn bijnaam 'Regensonate'. Met regen heeft het weinig van doen. Eerder is het een eerbetoon aan Clara Schumann, de weduwe van Brahms' goede vriend Robert Schumann. Na voltooiing stuurde hij haar het stuk direct toe. In een brief bedankte Clara hem voor de muziek: 'Vandaag ontving ik het en natuurlijk speelde ik het direct door. Ik kon het niet helpen dat ik aan het einde in tranen van vreugde uitbarstte.'

KAARTEN BESTELLEN Kaarten bestellen voor Maria Milstein & Friends kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie