Vrijwilligers Dirkje Sanders (links) en Flok Munneke voelen zich soms even weer kind.
Vrijwilligers Dirkje Sanders (links) en Flok Munneke voelen zich soms even weer kind. Mathilde van Ravensberg

Veertig jaar Speelotheek: Altijd wat te spelen voor paar euro

28 september 2018 om 06:49 lokaal

EDE Speelotheek 't Retoertje in Ede, de speelgoedvariant van de bibliotheek, bestaat veertig jaar. Vrijwilligers Flok Munneke en Dirkje Sanders glimmen van trots en vertellen graag over hun jarige speelparadijsje. Hoeveel speelgoed er staat in speelotheek? Ze schatten het op een paar duizend stuks.

Mathilde van Ravensberg

De speelotheek werd in 1978 opgericht om kansarme, gehandicapte en zieke kinderen speelgoed te gunnen, zo staat er in een brief van de gemeente Ede uit 1978. Het initiatief heette toen nog de speelderij en zetelde in een van de lokalen van de oude Cavaljéschool. De strakke definitie van de doelgroepen is al lang losgelaten, vertelt Munneke, tevens bestuurslid van de speelotheek. ,,We hebben leden uit alle bevolkingslagen. Nog steeds wel mensen met een kleine beurs, maar ook moderne gezinnen die lenen uit het principe van duurzaamheid. Of opa's en oma's die iets leuks zoeken voor hun oppaskleinkinderen. Of eigenaren van gastouderbureaus en kinderopvangcentra."

KWALITEITSSPEELGOED Op de schappen van het knusse gebouwtje, een voormalige kleuterschool aan de Molenstraat, ligt alleen kwaliteitsspeelgoed; van Fisher-Price auto's tot de Kolonisten van Catan. De vrijwilligers investeren liever iets meer in de aanschaf dan dat ze voordelig inslaan bij bijvoorbeeld de Lidl. ,,Speelgoed van de gevestigde merken gaat gewoon langer mee", aldus Sanders.

De twee dames zijn terecht trots op de kraakheldere speelgoeduitleen. Soms voelen ze zich ook gewoon weer even kind. Sanders, al 28 jaar vrijwilliger, is helemaal 'gek van houten speelgoed'. Maar ze geniet ook van dit vrijwilligerswerk door de leuke contacten. ,,Met name de uitjes", lacht ze. Munneke is ruim tien jaar betrokken en kijkt in welke plaats ze ook is 'graag rond in een speelgoedwinkel'.

NIEUWE IDEEËN ,,Vroeger werd er meer buiten gespeeld. Dat is wel iets wat we merken. De verleiding van televisie en internet is groot", meent Munneke. Maar voor ouders die binnenkomen met de opmerking: 'ze spelen bijna niet meer', weten de twee wel raad. ,,We vinden het leuk om de ouders op nieuwe ideeën te brengen. Ze nemen dan diverse items mee om thuis te proberen. Regelmatig horen we dan bij het terugbrengen dat ze heel enthousiast zijn." Alleen al daarom zou je gewoon lid moeten worden van de speelotheek.

MET DE TIJD MEE Zo'n 160 leden telt de speelotheek nu en dat is eigenlijk niet veel als je dat afzet tegen het aantal inwoners van Ede. Voor de prijs hoef je het niet te laten; drie euro per maand kost het kleinste abonnement. In de loop der jaren is het assortiment meegegroeid met de tijd. Zo kwamen er ook computerspelletjes. ,,Maar die promoten we niet zo", lacht Sanders. ,,We hebben liever niet dat kinderen achter dat spul zitten."

Lekker spelen en ontdekken, daar is Munneke ook voor. Ze stelde verschillende hobbykoffers samen voor de speelotheek met daarin spannende proefjes voor kinderen. Met hypes in de speelgoedwereld gaat de speelotheek niet mee. ,,We schaffen speelgoed aan waar alle kinderen in de loop der jaren mee spelen", zegt Munneke. Fantasiedingetjes als een keukentje, een kasteel of een vliegtuig blijven altijd populair. Maar ook de bouwmaterialen en de fietsjes.

OPEN DAG Veertig jaar 't Retourtje wordt gevierd op zaterdag 29 september met een open dag. Er zijn pannenkoeken, een loterij en spelletjes bij het gebouw aan de Molenstraat.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie