'De tijd vliegt' is de rode draad in het werk van de kunstenaars.
'De tijd vliegt' is de rode draad in het werk van de kunstenaars. Annelies Barendrecht

Kunstlijn Lunteren jubileert met expositie

8 oktober 2018 om 06:05 Uit-cultuur/nieuws

LUNTEREN Vijftien jaar bestaat Kunstlijn Lunteren dit jaar. Reden voor de leden om gezamenlijk te exposeren in Huis Kernhem in Ede. De tentoonstelling wordt op zaterdag 13 oktober geopend door de wethouder van cultuur Hester Veltman. Vanaf dat moment staan de deuren vier weekends open voor het publiek. Het thema van de expositie, 'De tijd vliegt', is de rode draad in het werk van de vijftien deelnemende kunstenaars.

Annelies Barendrecht

De expositie is veelzijdig, veelkleurig en toch een eenheid. De diversiteit binnen Kunstlijn Lunteren is groot. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen specialiteit en dat is precies wat een gezamenlijke expositie zo spannend en gevarieerd maakt. De tijd speelt in al het werk een al dan niet prominente rol. In de bronzen beelden van Leo Nellestein, Janna van de Kaa en Elly van Weerdenburg. Maar ook in de monumentale schilderwerken van het echtpaar Alide en Jan Bouwsema en Johan Timmers. Hetzelfde geldt voor de kleinere schilderijen van Theo Verduin, Coos Hoving, Bastiaan Berends en Jenneke van Putten.

Zo ook voor het keramiek van Marieke Bouman en Ivonne van Prehn Wiese, het fotografisch werk van Susanne du Bois en Annelies Barendrecht. Het 'jongste' lid, Onno Gerritsen, heeft alle leden tijdens hun werk vastgelegd in een korte documentaire die de kijker een inkijkje geeft in hoe kunstwerken tot stand komen. Heel verrassend is de 'nachtwacht', een wandvullend groepsportret, naar een foto van fotograaf Theo Fama van alle leden, geschilderd door Alide en Jan Bouwsema.

INSPIREREN Kunstlijn Lunteren werd in 2004 opgericht door zes Lunterse kunstenaars die er behoefte aan hadden samen te werken en elkaar te inspireren. ,,Met zoveel verschillende kunstenaars en even zoveel creatieve ideeën is de chaos soms groot, maar juist uit die chaos groeit altijd wat moois´, aldus lid van het eerste uur, Ivonne van Prehn Wiese. Anno 2018 telt de groep vijftien leden die nog steeds de oude uitgangsprincipes hoog in het vaandel hebben staan: samenwerken, inspireren, kwaliteit en gezelligheid.

Elk jaar organiseert de Lunterse kunstenaarsgroep in het tweede weekend van juni de bekende Atelierroute. Een weekend lang openen de leden van Kunstlijn dan hun atelier of studio met als doel belangstellenden de gelegenheid te geven hun werk te bezichtigen. De gastexposanten die op elk adres acte de presence geven, maken de route extra divers en aansprekend. Tot 2016 was de naam van het collectief verbonden aan dat evenement: Atelierroute Lunteren.

Het was een naam die de lading niet dekte, want de leden haken regelmatig aan bij culturele activiteiten in de gemeente Ede en hebben ook een aantal keren geëxposeerd in het voormalige station in Lunteren. Zoals in 2015 met de expositie De Smaak van Van Gogh en in 2010 met de expositie Olifant in Boa, beide in het oude station in Lunteren. Bekend is de groep ook door de Tegelroute waar in 2010 op initiatief van lid Marieke Bouman een begin mee werd gemaakt. Inmiddels hangen er vijftig tegels, gemaakt door twintig kunstenaars, in de dorpskern van Lunteren. Openingstijden: op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie op kunstlijnlunteren.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie